Bernardić, Bauk i Glasovac o prijedlogu Zakona o financiranju političkih aktivnosti: “Zakon je smišljen za legaliziranje HDZ-ovih crnih fondova”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je na konferenciji za novinare ustvrdio da HDZ krši demokratsku praksu pri donošenju Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kako bi legalizirao svoje crne fondove kojima financira kampanje.

HDZ DONOSI ZAKON KAKO BI LEGALIZIRAO SVOJE CRNE FONDOVE

[HDZ DONOSI ZAKON KAKO BI LEGALIZIRAO SVOJE CRNE FONDOVE]Vlada ne poštuje preporuke Ustavnog suda. Ovaj zakon se donosi svega nekoliko dana prije raspisivanja izbora, na način da se pokušava isforsirati dugotrajnim noćnim raspravama. Tako se krši demokratska praksa i Zakon o radu. Podsjetimo, neki dan je izašla afera u medijima o tome da je Mamić donirao milijun eura u njihov crni fond. Za HDZ očito postoje 4 milijuna razloga zbog kojih lome preko koljena i prisiljavaju na donošenje ovog zakona, što je legalizacija crnih fondova iz kojih se oni financiraju. Na taj način kupuju europske izbore i birače.

Objavljuje SDP Hrvatske u Petak, 22. ožujka 2019.

 

Zakon se donosi svega nekoliko dana prije raspisivanja europskih izbora. Pokušava se danas isforsirati izglasavanje zakona, tako se krši dosadašnja demokratska praksa, ali i Zakon o radu. Potreban je isključivo da bi se legalizirali crni fondovi HDZ-a. Cijeli zakon je smišljen u svrhu legaliziranja HDZ-ovih crnih fondova“, poručio je Bernardić.

Dizanjem novca koji mogu potrošiti u kampanji legaliziraju crne fondove kojima se financiraju. Ptice na grani znaju da se financiraju iz crnih fondova, a na ovaj način ih žele legalizirati, oprati te novce i službeno ih upotrijebiti u svrhu predizborne kampanje. Na taj način direktno kupuju europske izbore i kupuju birače koji žele izaći na svake sljedeće izbore“, ustvrdio je Bernardić.

Što se tiče referenduma, SDP neće nikada dopustiti da se referendumskim pitanjem ili provedbom referenduma udari na Ustavom zajamčena prava, bilo vjerskih, bilo nacionalnih, bilo manjinskih prava, poručio je Bernardić.

Bauk: SDP neće sudjelovati u glasanju, to je HDZ-ova farsa 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je kako je taj zakon imao sve predispozicije da bude dobar zakon, ali je HDZ sve to uspio upropastiti.

“Problematično je stupanje zakona na snagu tako da bi se po pravilima koja se donesu dan prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora za Europski parlament povećao iznos za kampanju s 1,5 na 4 milijuna kuna. Time je prekršeno nekoliko preporuka Ustavnog suda i odluka. Jedna je preporuka Venecijanske komisije da se esencijalne stvari u izbornom zakonodavstvu ne mijenjaju godinu dana do izbora, a druga je preporuka Ustavnog suda da se samo u slučajevima ako je to legitimno opravdano zakoni stupe na snagu prvog dana od objavljivanja u Narodnim novinama. Oba ta principa su prekršena i zbog toga pozivamo Ustavni sud da ukine od primjene odredbu o iznosu troškova izborne promidžbe za Europski parlament, a koja bi se odnosila na ove izbore”, apelirao je Bauk.

Kao ministar predlagao sam povećanje tog iznosa, ali nikako na način da bude mimo preporuka Venecijanske komisije, dodao je.

“Da bismo imali regularne izbore, trebali bismo uskladiti sa zakonom i sastav Državnog izbornog povjerenstva. HDZ i to opstruira uskraćujući pravo opoziciji na jednog člana DIP-a. Zbog toga je potpuno nepotrebno dovedena u pitanje regularnost izbora, što smo mislili da nakon 90-ih godina više neće biti slučaj”, upozorio je Bauk.

Problematičnom Bauk vidi i odredbu koja onemogućava financiranje obje strane ravnopravno kod referenduma, što su, kaže, razlozi zašto su protiv zakona.

Kazao je i da podržavaju motive kolega iz Mosta za dvodnevnu akciju oko regularnosti izbora, ali dio motiva koji su za zaštitu Željke Markić i sličnih referendumskih inicijativa ne podržavaju.

Najavio je i da SDP “neće sudjelovati u HDZ-ovoj farsi glasovanja za ovaj zakon koji pokušavaju odvući kasno u noć neće sudjelovati”.

Glasovac: HDZ ima četiri milijuna razloga za donošenje zakona

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac ustvrdila je da nije bilo nikakvog razloga da se ova saborska rasprava vodi i zastupnici bdiju cijelu noć, napomenuvši da od pet radnih dana Sabor ne radi ponedjeljkom i utorkom pa se rasprava mogla drugačije organizirati.

Ocijenila je i da “HDZ ima četiri milijuna razloga zbog čega lome preko koljena i donose ovaj zakon“.