Ni u 2006. neće biti novih projekata ni reformi

Vlada HDZ-a nije se u ovoj godini odgovarajuće odnosila prema riječkoj regiji – Rijeka se marginalizira, Hrvatska sve više centralizira, a pritom je standard građana sve lošiji. Tvrde to riječki esdepeovci – Zlatko Komadina, Vladimir Šepčić, Slavko Linić i Vojko Obersnel.

Zato socijaldemokracija na sljedećim izborima mora preuzeti odgovornost vođenja države, kaže župan Zlatko Komadina.

Saborski zastupnik Slavko Linić izjavio je da je predsjednik Vlade Ivo Sanader dokazao da ne postoje Vlada i Sabor nego jedan čovjek”. U Hrvatskoj nastaje kancelarski sustav, Sabor je izgubio snagu i ugled, a parlamentarni sustav nestaje. “Rezultat takvog rada sve je slabiji standard građana i sve lošiji okvir za gospodarsku djelatnost”, kazao je Linić koji smatra da se u “ovoj godini pokazalo da je koalicijska vlast, u kojoj je bio SDP, bila kvalitetnija od sadašnje HDZ-ove koalicije”.

2006. bit će još gora, ocjenjuje Linić, jer nema reforma i ideja za povećanje stope rasta putem projekata. “SDP je potkraj ove godine uspio srediti svoje redove, pokušava iznijeti alternative i u 2006. će biti dovoljno snažan da to pokaže i dobije povjerenje”, rekao je Linić.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, govoreći o odnosu središnje vlasti prema Rijeci, rekao je da je jedini projekt većeg značaja koji se sada provodi na tom području Rijeka Gateway Projekt modernizacije luke i prilaznih prometnica te da je ugovor za taj projekt potpisala bivša Vlada. “Sadašnja Vlada pod svaku cijenu ostaje pri koncepciji marginalizacije Rijeke i centralizacije zemlje”, smatra Obersnel.