Održana šest sjednica Glavnog odbora SDP-a, unutarstranački izbori u studenom

  Nakon održane šest sjednice Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, na konferenciji za medije predsjednica Glavnog odbora Marija Lugarić izvijestila je kako su na sjednici jednoglasno usvojene tri odluke.

  “Usvojili smo polazne točke za organizaciju lokalne i regionalne samouprave. To je dokument koji je bio tema našeg Savjetovanja u Tuheljskim Toplicama. Druga odluka tiče se izmjena iznosa članarina u SDP-u, koje su više manje ostale u istim iznosima, no članarina je povećana dužnosnicima koji su svoje mandate dobili na listama SDP-a. Važno je i to da je donesena odluka da se otpisuju nepodmirene članarine koje su dospjele do konca 2019., pod uvjetom da se plate članarine od početka 2020. do danas. Još ranije je donesena odluka da svi kojima je ikad otpisan dug po članarini se ne mogu kandidirati ni za jednu funkciju u SDP-u niti mogu biti kandidati za bilo koju javnu funkciju. No, ako to žele biti, onda moraju platiti dug članarine, kao i onaj dio koji je otpisan”, rekla je Lugarić.

  Istaknula je i da su donesena nova pravila za unutarstranačke izbore koji će uslijediti na jesen, točnije u studenom, kada će lokalne organizacije dobiti nova stranačka vodstva.

  “Veseli me odaziv članova i članica na sjednicu Glavnog odbora. Veseli me činjenica da smo sve odluke donijeli jednoglasno i da smo raspravljali o politikama i onome što muči hrvatske građane”, zaključila je Lugarić.

  Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je da je lokalnu samoupravu u Hrvatskoj potrebno reformirati. Kako bi to ostvarili potrebno je napraviti niz stvari, od objedinjavanja županija i jedinica lokalne samouprave, do toga da je potrebno zakonski urediti neke stvari koje ne funkcioniraju u pravu praksi, a to je prije svega transparentno trošenje novaca.

  “Dokument o reformi lokalne i regionalne samouprave je nešto o čemu ćemo u godinama pred nama intenzivno raspravljati. To je naš doprinos tome da hrvatska administracija, javna uprava funkcionira bolje. Neki će reći da možda ta politika nije prioritet, međutim u krivu su. Ako mi govorimo o reformi zdravstva onda moramo osigurati da županije to budu u stanju, a ne da nam se događa kao u slučaju Istre da po glavi stanovnika najbogatija županije nije u stanju sama izgraditi bolnicu. Od takvih odluka, konkretnih odluka, mi u SDP-u više nećemo bježati. Donosit ćemo odluke politike koje su jasne i pred građane ćemo iznositi stavove koji su svima jasni”, rekao je Grbin.

  Podsjetio je da je prošla godina dana od donošenja Zakona o obnovi, a u tih godinu dana ništa nije napravljeno. To nije obnova, to je naprosto čekanje i dovođenje građana u groznu situaciju da jednostavno ne znaju kako će preživjeti zimu ni godine koje su pred nama.

  “Nadam se da ćemo uskoro u Saboru raspraviti izmjene Zakona o obnovi. Pitanje je koliko je taj zakon popravljiv. Ministarstvo nije u stanju pokrenuti ni obnovu svojih prostorija. Mi kao političari, bez obzira na stranačku pripadnost, moramo uprijeti kako bi se to popravilo i kako bi obnova konačno krenula u smjeru koji je bitan za građane”, rekao je Grbin.