Ova smijenjena Vlada konstantno krši Ustav i zakone

  “Podsjećamo ovu Vladu Republike Hrvatske, jer očito to nisu sami shvatili, da je dana 16. lipnja 2016. godine Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje Vladi. To znači da je Vlada smijenjena i da je od 17. lipnja na nečemu što bi se najjednostavnije moglo nazvati otkaznim rokom”, poručili su članovi Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnici Peđa Grbin i Mihael Zmajlović.

  Grbin je naglasio da se ova Vlada se ponaša kao da se ništa ne događa.

  Suprotno članku 116. stavku 7. Ustava RH, ova Vlada oteže s podnošenjem ostavke koju je bila dužna dati odmah nakon izglasavanja nepovjerenja. Vlada na taj način krši Ustav RH. Nadalje, krše i članak 7. Zakona o Vladi, koji Vladi u ovoj situaciji dopušta isključivo i jedino obavljanje tehničkih poslova.

  Zastupnik Grbin istaknuo je nekoliko primjera tih kršenja. Jedan od njih pokretanje izmjena Zakona o sportu od strane smijenjenog ministra Šustara. Nakon što je smijenjena, Vlada kreće i u ukidanje mjera poticanja zapošljavanja, valjda zato što misli da u Hrvatskoj ne postoji problem nezaposlenosti. Također, Vlada kadrovira u javnim poduzećima na način koji je zabranjen i Vladama koje nisu smijenjene. Jedan od novijih primjera je kada je ministar Orepić u trgovačkom društvu AKD smijenio upravu, a da nije imenovao novu. Dakle, od ponedjeljka AKD nema upravu i to je smijenjenom ministru Orepiću sasvim normalno.

  Grbin je istaknuo i da smijenjena Vlada, smijenjeni ministar počinju promjene Plana gospodarenja otpadom, plana koji je izuzetno financijski značajan za RH, a govorimo o stotinama milijuna eura. Takav plan mijenja Vlada koja je smijenjena.

  Saborski zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović dodatno je pojasnio probleme koji su nastali s planom gospodarenja otpadom i štetu koju će ova Vlada stvoriti za Republiku Hrvatsku.

  “Danas je bio rok do kojeg je Vlada trebala ispuniti takozvane ex ante uvjete, a to su uvjeti kako bi se mogla povlačiti sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ti uvjeti su nužni kako bismo mogli povući 6,8 milijardi kuna. Taj rok nas nakon sutrašnjeg dana dovodi u rizičnu situaciju u kojoj nam prijeti suspenzija kompletnog Operativnog programa i to zato što ova Vlada nije donijela izmjene dviju uredbi iz područja zaštite okoliša. Na tu temu Hrvatska je dobila ozbiljne primjedbe iz Europske komisije”, rekao je Zmajlović.

  Zmajlović je naglasio i da se Plan gospodarenja otpadom želi donijeti suprotno nizu zakonskih propisa, poput Zakona o pravu na pristup informacijama, Zakona o zaštiti okoliša i Aarhuške konvencije.

  “Preko noći se donosi takav plan koji je izazvao niz kontroverzi i kritika stručne javnosti, ali ozbiljne kritike iz Europske komisije, koje su i svojevrsna blamaža i pljuska Hrvatskoj”, poručio je Zmajlović.

  “Molimo ovu smijenjenu hrvatsku Vladu da dodatno ne produbljuje situaciju nesigurnosti i nestabilnosti zemlje i da privede ovu situaciju do toga da hrvatski građani imaju mogućnost da osiguraju one koju će dovesti ovu državu do sigurnog i stabilnog stanja kakvo je bilo u prethodnoj Vladi”, zaključio je Zmajlović.