Socijaldemokratski forum žena o korupciji u zdravstvu prilikom izvođenja pobačaja

Povodom jučer objavljenih medijskih napisa o iskustvu žene koja se susrela s izravnom korupcijom u zdravstvu i gdje je od nje zatraženo mito kako bi zahvatu pobačaja uopće mogla pristupiti, Socijaldemokratski forum žena poziva nadležne u ovom slučaju, policiju i Ministarstvo zdravstva, da žurno provedu istragu, utvrde činjenice i postupe sukladno svojim nadležnostima.

Nebrojeno puta ukazivale smo na štetnost priziva savjesti koji kao institut uveden u sustav zdravstva, a posebno ginekologije, izigrava zakonsko pravo žene na prekid trudnoće. Sada svjedočimo i logičnoj posljedici restrikcije kod izvođenja ovoga zahvata – nedostupnost dovoljnog broja liječnika koji zahvat izvode učinila je zahvat traženim i izuzetnim i kao takav postao je poligon za bujanje korupcije.

Ne možemo prihvatiti obrazloženje kako vladajući još uvijek rade na izradi zakona koji treba regulirati to područje jer se problem može riješiti daleko brže. Pitanje ostvarivanja prava žena nije pitanje na kojem treba provoditi politički inat. Neka usvoje SDP-ov Prijedlog zakona o medicinskom prekidu trudnoće koji je već na dnevnom redu Hrvatskoga sabora i koji na suvremen način odgovara na sva pitanja kada su u pitanju reproduktivna prava žena. Neka žurno riješe probleme koji, kada je pobačaj u pitanju, progrediraju. Jer, ponavljamo, ovdje se ne radi o novom pravu za građanke ove zemlje. To je pravo koje su žene u Hrvatskoj dobile još prije više desetljeća i ne smiju ga izgubiti.