Ovo je ustavni udar. Od danas je srušen Sabor

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović istaknuo je u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru kako je skidanjem imuniteta zastupniku Želju Jovanoviću od strane parlamentarne većine izvršen mali ustavni udar te da je od danas Sabor srušen.

Napomenuo je kako je taj čin parlamentarne većine protivan hrvatskom Ustavu, da je time ne samo uveden verbalni delikt, nego da je “ovo prvi puta u 20 godina da se o tome uopće raspravljalo u plenumu. Toliko daleko smo otišli”.

“Riječ je o jako ozbiljnom presedanu kojim se direktno ruši hrvatski Ustav. Imunitet postoji samo zato da bi zastupnici mogli slobodno govoriti bez strahova od posljedica, ne zato da bi bili zaštićeni od materijalnih kaznenih dijela ili krvnih delikata koje su eventualno počinili, nego da bi mogli slobodno govoriti. To je danas prvi puta u 20 godina hrvatske demokracije, demokratsko izabranog Sabora prekršeno”, rekao je Milanović te dodao: “Još od one odluke mandatno imunitetnog povjerenstva na kojem su kolege iz HDZ-a preglasani i odluka nije donesena vjerovali smo da će razum i odgovornost prema hrvatskom Ustavu kao hrvatskoj povelji temeljnih prava i obveza prevladati. Ali nije”.

Milanović je napomenuo kako se nada da će sud biti svjestan da je ovaj čin protuustavna.

“Strpimo se još nekoliko tjedana ili mjesec i pol dana. Pričekajmo izbore, u međuvremenu ćemo pokušati pronaći pravni i ustavni način da ovakvu  neustavnu odluku obezvrijedimo. Ovo nije nikakav pritisak na pravosuđe. Upravo ovo što je danas napravio HDZ je više od pritiska na pravosuđe, ovo je mali ustavni udar. Tako nešto nikome u Hrvatskoj u 20 godina nije palo napamet. Sada ne samo da je palo napamet nego su to i napravili”, rekao je Milanović.

Na novinarski upit da komentira kako je parlamentarna većina izglasalai Zakon o ništetnosti te  popratnu Deklaraciju, Milanović je odgovorio: “O tome smo rekli sve mi, rekli su sve i branitelji iz Vukovara kojih se to osobno i egzistencijalno tiče. Ne znam tko bi još o tome trebao nešto reći. Pametnome dosta”.

Na upit da li je to krajnje zaoštravanje retorike od strane HDZ-a, Milanović je istaknuo kako to nije zaoštravanje retorike nego svjesno kršenje hrvatskog Ustava. “Pitanje je gdje je kraj? Kraj je 4. prosinaca, to ćemo promijeniti”, poručio je  Milanović.

Na upit da li Kukuriku koalicija ostaje pri svome da će sudjelovati u izglasavanju tzv. pet europskih zakona i privremeno financiranje, Milanović je rekao:” Ovaj Sabor je od  danas srušen. Sabor je srušen, njegova demokratska bit je zatučene, prekršen je Ustav. Ovim je obezvrijeđeno sve što Sabor predstavlja” te dodao:”Većina to može, oni koji su joj asistirali u donošenju takve odluke svaka ima čast. Borit ćemo se protiv toga zakonskim, demokratskim, ustavnim sredstvima danas sutra i za mjesec i pol dana i nakon kada nam građani daju povjerenje”.

“HDZ je danas meni skinuo imunitet, ali je skinuo i maske kojim je pokazao da nije demokratska organizacija. Ova njihova današnja odluka je pucanj u parlamentarnu demokraciju čime su samo još jednom potvrdili da je vrh HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor, koja je jučer u maloj vijećnici vikala, naređivala da moraju skinuti imunitete saborskom zastupnika,  politički kriminalna organizacija te da će toj političkoj i kriminalnoj organizaciji, vrhu HDZ-a još jednom presuditi građana na izborima”, rekao je  Željko Jovanović.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, na zahtjev novinara, komentirao je i prijavu HDZ-a DIP-u radi plakata SDP-a. “Ne vidimo što je tu protuzakonito, nije protuzakonito ništa.

Dakle u toj prijavi nije čak ni citiran ni zakon, a kamo li članak zakona koji se krši što dovoljno govori o pravnoj pismenosti onoga koji je to pisao. Prema tome ograničenja se odnose na elektroničke medije, tu vrijede pravila izborne promidžbe, doduše ta pravila su zastarjela iz 1999. godine, ali dok su na snazi moramo ih poštivati. Javno oglašavanje na plakatima je pokriveno drugim režimom takva je praksa u Hrvatskoj. Tu praksu prakticirao je HDZ 2003. i 2007., vjerojatno će i ove godine. Jasni su mi motivi te prijave, ali mi nije jasno koja je pravna osnova. Pravne osnove nema”, zaključio je Milanović.