Antolić Vupora i Jelušić: SDP ima plan za povećanje mirovina s 500 na 750 eura

Dugogodišnja istaknuta članica SDP-a grada Varaždina i Varaždinske županije, Nada Zadravec, u narednom će razdoblju voditi Županijsku organizaciju Foruma seniora Varaždinske županije. Odlučeno je tako na Izbornoj konvenciji Županijske organizacije Foruma seniora Varaždinske županije održane u utorak.

O tome koliko su SDP-u važni umirovljenici i njihovih prava prije samog izbora novog rukovodstva govorio je predsjednik Foruma seniora SDP Hrvatske Ivo Jelušić koji je istaknuo kako je u Hrvatskoj preko 1,2 milijuna umirovljenika. Jelušić je mišljenja kako je položaj hrvatskih umirovljenika bitno lošiji nego što je to u nekim susjednim zemljama. Smatra da Hrvatska može i treba više.

“SDP upravo zbog toga predlaže svoje mjere – da se prosječna starosna mirovina poveća u naredne četiri godine za 50 posto,  a to je moguće na dva načina. Prvo da se promijeni sustav usklađivanja mirovine. Sada se usklađuju prema formuli rasta troškova, a naš prijedlog je da se uzima samo koeficijent koji je veći! To bi već u startu bitno povećalo mirovine, a takav je prijedlog moguće usvojiti već sad. Drugi naš prijedlog se odnosi na dugoročnije razdoblje. Dakle, da se prve godine povećaju mirovine za 10 posto, a sljedeće tri godine da rast bude još po 5 posto. Uključujući u to i prvu mjeru, to bi osiguralo rast mirovina prosječno od 50 posto. To je ono što SDP predlaže, što umirovljenici zaslužuju i što Hrvatska mora napraviti”, završio je Jelušić.

U svom radu Forum seniora ima snažnu podršku Županijske organizacije što je naglasila predsjednica županijskog SDP-a i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. Podsjetila je na brojne aktivnosti te organizacije za vrijeme kada je predsjednik bio Josip Hehet koji je preminuo 2022. godine.

“Imali smo jako vrijednog predsjednika, Josipa Heheta, nažalost pokojnog, koji je itekako obilježio desetljeće djelovanja Foruma seniora u Varaždinskoj županiji”, rekla je Antolić Vupora dodajući kako ne sumnja da će Forum seniora i novoizabrano rukovodstvo aktivno angažirati na nuđenju rješenja problema koji tište hrvatske umirovljenike.

“SDP nudi konkretne prijedloge a to je rast mirovine od 50 posto odnosno na 750 eura jer naši umirovljenici to zaslužuju”, zaključila je Antolić Vupora ističući kako je na Vladi da prihvati taj prijedlog SDP-a kojeg će ona osobno, ali i svi zastupnici SDP-a podržati.

Novoizabrana predsjednica Foruma seniora Zadravec objasnila je kako je Socijaldemokratski Forum seniora u okviru SDP-a asocijacija koja okuplja članove SDP-a starije životne dobi.

“Mi prihvaćamo i ljude koji nisu članovi naše stranke, ako oni prihvaćaju program socijaldemokracije, ako prihvaćaju naš rad, naše zalaganje, naša nastojanja da osobama starije životne dobi bude bolje”, izjavila je Zadravec. Ujedno je  istaknula i za što će se kao organizacija zalagati.

“Nastojat ćemo inicirati, poticati, predlagati sve ono što smatramo da osobe starije životne dobi zaslužuju. Sve one sitne potrebe naših članova i članova njihovih obitelji, prijatelja – nastojat ćemo i te sitne potrebe zadovoljiti. Probat ćemo biti ti koji će im olakšati i koji će im moći pružiti ono što im drugi neće pružati”, zaključila je Zadravec.

Osim izbora nove predsjednice na Izbornoj konvenciji izabrani su za potpredsjednika Petar Ćurčija i članovi Županijskog odbora Ivan Geci, Zdravko Pahor, Gavro Tomašević, Ljubomir Turanjanin, Ivan Korotaj i Dragutin Pokos.