Antolić Vupora: Podaci o mentalnom zdravlju djece su alarmantni

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 280% više pokušaja suicida  djece do 14 godina u odnosu na prošlu godinu. U cijeloj državi imamo samo 40 dječjih psihijatara, a godišnje se odobravaju tek 22 specijalizacije iz dječje i adolescentne psihijatrije

Saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora jučer je u Saboru predala amandman  kojim bi omogućili da se proračunom osiguraju sredstva za dječje psihologe, prosječno dodatnih četiri po županiji.

Namjera je, kako ističe, da država pokrene projekt za pomoć u osiguravanju mentalnog zdravlja djece, što je prijeko potrebno diljem Hrvatske. Službeni podaci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, a stanje je alarmantno.

Grad Varaždin kao primjer lokalne samouprave koja je taj problem prepoznala i reagirala.

“Grad Varaždin je ozbiljno pristupio problemu mentalnog zdravlja te je izdvojio 40 000 eura u proračunu za zapošljavanje dodatnih psihologa u osnovnim školama. Grad je također formirao koordinaciju osnovnoškolskih psihologa. Uistinu se nadam i apeliram da takav model bude prepoznat i prihvaćen na nacionalnoj razini kako bi se riješio sve veći problem mentalnog zdravlja među mladima i djecom, kao što je bio slučaj s ostalim projektima koje je Varaždin pokrenuo”, rekla je Barbara Antolić Vupora. Ističe da je obilježavanje ˝Europskog tjedna mentalnog zdravlja˝ dobar povod da se govori o problemima, ali i da se pravodobno reagira.

Podaci su alarmantni i treba reagirati, ne sutra, za mjesec dana ili godinu, nego odmah, istaknula je Barbara Antolić Vupora. Pritom je spomenula da su podaci o mentalnom zdravlju djece koje je nedavno iznijela pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat-Dragičević, zaista zabrinjavajući, a oni prvenstveno govore da je broj dječjih i adolescentnih psihijatara nedovoljan u odnosu na potrebe i da treba povećati broj specijalizacija psihijatara.

“Nakon alarma u Srbiji trebamo hitno reagirati da spriječimo  kako se tako nešto ne bi dogodilo i ovdje. Kad gledamo trenutno stanje, ovo što sad imamo nije dovoljno i vodi prema vrlo lošim ishodima zanemarivanja alarmantnih podataka mentalnog stanja djece danas. Za Hrvatsku je psihijatrijska bolnica za djecu i mlade, u Zagrebu tzv. “Kukuljevićeva” s tek 38 stacionarnih kreveta i pet liječnika, a stižu joj pacijenti iz čitave Hrvatske, premala. Realnost je kako djeca na hospitalizaciju čekaju nekoliko mjeseci! Također, djeca iz Dalmacije ili drugih dijelova Hrvatske, uopće nemaju mogućnost liječenja, svi moraju u Rijeku ili Zagreb. O čemu govorimo? Što se događa s tom djecom dok se ne pronađe krevet?” upitala je za saborskom govornicom Barbara Antolić Vupora.

Država taj problem nije prepoznala, ističe Antolić Vupora.

“Nakon rata, pandemije, potresa… svih teških okolnosti djeca su u teškom psihičkom stanju. Od psihologa u školama, do psihijatara u bolnicama, sustav nije reagirao ni na jednoj razini. U hrvatskom zdravstvu radi više od 500 psihijatara za odrasle, samo je 40-ak dječjih psihijatara. Također, godišnje se odobravaju tek 22 specijalizacije iz dječje i adolescentne psihijatrije od potrebnih 80”, rekla je Barbara Antolić Vupora.

Potom je iznijela još jedan alarmantan podatak.

“U prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, u Kukuljevićevoj zabilježeno je čak 280% više pokušaja suicida kod djece do 14 godina. Nemoguće je ostati hladan. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u 2020. godini zbog problema s mentalnim zdravljem obiteljskom se liječniku javilo 18.309 djece u dobi od sedam do 19 godina”, ističe Antolić Vupora uz apel da se hitno reagira.

Za početak prihvatite amandman na rebalans proračuna za dodatne psihologe, ne morate moj, napišite svoj, ide u korist djece.