Bassanese i Ferić: SDP je protiv svakog oblika ugrožavanja općeg dobra

U ime SDP-a Istarske županije na aktualnu i važnu temu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama obratili su se Vili Bassanese, predsjednik SDP Istarske županije i gradonačelnik Umaga, te Danijel Ferić, član Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora i županijski vijećnik SDP-a u Skupštini Istarske županije.

Zakon o vlasništvu jasno govori koji dijelovi prirode, zbog svojih osobina ili pravne regulative, nisu u mogućnosti biti u ničijem vlasništvu – to su zrak, voda u rijekama, jezerima i moru te morska obala. U tom slučaju govorimo o općim dobrima. Pomorsko dobro je opće dobro od iznimnog interesa za RH i uživa osobitu zaštitu, dakle, u vlasništvu je svih građana RH.

Ustav Republike Hrvatske jasno određuje da su more, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, kao i drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitoga kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za RH i imaju njezinu osobitu zaštitu. Jednostavno rečeno, protiv smo vlasništva ili bilo kojeg oblika ugrožavanja općeg dobra (založno pravo).

Nadalje, protivimo se granicama i ogradama te zabrani kretanja plažama i obalom. Ako sada stvaramo mini granice i ograde na 6 tisuća kilometara obale, zbog takozvanih „viših interesa“, pitam se koja je onda svrha ulaska u Schengen zonu?! – rekao je Vili Bassanese.

Mi iz SDP-a Istarske županije smo za jasan Zakon koji garantira slobodu kretanja, onemogućuje prodaju ili založno pravo pomorskog dobra, ali istovremeno jasno uređuje pravila korištenja. Jasno i glasno, protiv smo „gospodarskih cjelina“ koje pomorsko dobro spajaju s „turističkim zemljištem“. Smatramo da je Zakon o turističkom zemljištu u praksi najveći promašaj za interese RH, odnosno svih gradova i općina na moru. Javnost mora znati da danas svi koji koriste „turističko zemljište“ ne plaćaju nikakvu naknadu za to korištenje i da RH te svi obalni gradovi/općine trpe ogromnu štetu. Zaključno, spajati pomorsko dobro s takvim „turističkim zemljištem“ u „gospodarsku cjelinu“ predstavlja rasprodaju na „mala vrata“ i navedeno smatramo neprihvatljivim – rekao je Vili Bassanese.

Danijel Ferić komentirao je kako u prijedlogu Zakona i pomorskom dobru stoji da se donošenjem novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama stvaraju uvjeti za brži i uspješniji gospodarski razvitak Republike Hrvatske kao pomorske zemlje, stvaraju se uvjeti za ulaganja na pomorskom dobru.”

U slučaju RH to, bez ikakvih drugih tumačenja, gotovo sigurno čitamo kao olakšavanje novih devastacija pomorskog dobra, te nova privatizacija i kolonizacija pomorskog dobra s obzirom na to da smo spremni na sve u svrhu “razvoja” i “boljitka turizama” na račun “zapošljavanja” i “rekordnih brojki” – rekao je Danijel Ferić.

U članku 7. uvodi se nevjerojatna promjena: pomorsko dobro daje se na upravljanje Vladi RH umjesto DORH-u, tj. Vladi koja je provela privatizaciju svega što je vrijedilo u ovoj državi, a sada bi samostalno, bez kontrole i ovisno o volji premijera ucrtavala pomorsko dobro, granice, odobravali koncesije, zatvarali plaže i sl? – pita se Ferić.

Podsjećam vas, radi se o onoj istoj Vladi kod koje je rekordan broj ministara, pomoćnika, tajnika završio u zatvoru i pod optužnicama radi pogodovanja privatnicima radi materijalne koristi i namještanja poslova na štetu RH. Naš najvrjedniji resurs stavlja se u ruke odlučivanja jedne osobe bez mehanizama kontrole – istaknuo je Ferić te nastavio.

Prođe li ovakav prijedlog Zakona o pomorskom dobru Hrvatska se može oprostiti od turizma u privatnom smještaju jer će najbolje plaže koje su u pravilu uz hotele biti dio funkcionalne cjeline nekog hotela ili u koncesiji koja će po novom prijedlogu omogućiti stavljanje postotka plaže van opće upotrebe.

Privatni smještaj koji se neće moći natjecati za koncesije (po podacima HTZ-a iz 2020. godine) čini 64.59% svih smještajnih kapaciteta u RH, i koncesijama na plaže one će postati nedostupne velikoj većini gostiju (a to su redom plaže zbog kojih su gosti odlučili odabrati RH kao destinaciju).

Službeni podaci vladinih organizacija u Italiji pokazuju da je gotovo 43 posto pješčanih plaža privatizirano od raznih resorta, kampova.

Jedina ispravna podjela plaža je ona na prirodne i uređene! Plaže moraju biti dostupne svima jednako, a ne u nekakvim omjerima! – zaključio je Ferić.