Bauk za N1: Uvijek ćemo tražiti poštivanje ljudskih prava i prava manjina

SDP-ov Arsen Bauk u Newsroomu N1 televizije  komentirao je dogovor HDZ-a i Domovinskom pokreta te ostale političke aktualnosti.

“Meni je Radin iznenađenje jer nije potpisao za mandatara”, kaže Bauk, dodajući da to znači da Plenković ima 79 ruku i da je Radin ipak uz većinu.

Navodi da za stabilnost nije ključan broj ruku nego struktura parlamentarne većine.

“Ako imate jednu grupaciju koja je veća, ona će imati određene zahtjeve pa je zahtjevnije održavati tu većinu. Sad su to HDZ, DP i HDZ-ovi partneri i dio manjinaca. Ključno je da ako nema DP-a onda nema ni većine.”

“Ono što su oni izgovorili HDZ-u i premijeru je daleko grublje od onog što smo mi izgovorili”, rekao je o DP-u.

“Jesu li prevarili birače, to će njihovi birači odlučiti.”

Osvrnuo se i na Milorada Pupovca i izjave o tome kako će sad dio manjinaca biti ‘vani’, a dio ‘unutra’.

“Previše je tu metafora. U normalnom parlamentarnom životu postoje većina i oporba, nisam vidio za ove nisam vidio ove nebinarne slučajeve, kako je to sad popularno reći”, kazao je Bauk.

Osvrnuo se na novu većinu i izjave o najdesnijoj Vladi i što možemo od nje očekivati.

“Što nam se još može dogoditi – imamo molitelje, pobačaj koji je više ili manje dostupan, u nekim bolnicama nema nijednog liječnika koji može izvesti pobačaj, pa ova priča s ustaškim pozdravom… Uvijek može gore. Naš odgovor će uvijek biti da se poštuju ljudska prava, da se ne smanjuju prava manjina”, kazao je.

Bauk se osvrnuo i na Ustavni sud.

“Mislim da je sad pravo vrijeme da se uvjetuje da neki pripadnik srpske nacionalne manjine bude član Ustavnog suda, osoba koja je deklarirani gay ili lezbijka da uđe u Ustavni sud, da bude barem 40 posto žena… To je politička odluka. To je jedna vrsta onoga na što mi možemo utjecati.”