Bauk: Neomogućavanje besplatnog prijevoza djeci s poteškoćama je čista obijest Vlade

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u četvrtak je na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku predstavio prijedlog dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojima traži da se djeci s teškoćama u razvoju i osobama s težim invaliditetom s prebivalištem na otoku te njihovim pratiteljima i vozilima omogući pravo na besplatni prijevoz trajektima i katamaranima. Oni su primorani i po nekoliko puta tjedno putovati na kopno na terapiju, a država im omogućuje tek četiri vožnje godišnje uz popust od 75 posto.

Prijedlog su supotpisali svi gradonačelnici i načelnici općina na Braču, među kojima i HDZ-ovi, a proslijeđen je i na druge otoke. Riječ je o oko 500-injak djece i roditelja na svim otocima, napomenuo je, a besplatan javni prijevoz zatražio je i za otočane dobrovoljne darivatelje krvi, i to žene koje su krv darovale najmanje 25, a muškarci 36 puta. No, ipak, vladajuća većina odbila je prijedlog.

“Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora ostao je podijeljen oko prijedloga zakona koji sam podnio još u studenom prošle godine da se djeci s teškoćama u razvoju, njihovim pratiteljima i vozilima u njihovoj pratnji omogućio besplatan prijevoz trajektom. Nažalost, apel koji su uputili roditelji djece, te peticija koju su potpisale i mnoge javne osobe nisu bili dovoljni da HDZ i HNS zakon barem puste u drugo čitanje. Rezultat je bio 6-6.”

“Predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rekao je da je cjeloviti zakon o linijskom i pomorskom prometu predviđen za listopad. Ja sam skeptičan prema tome da će biti u listopadu. jer zakon još nije u fazi savjetovanja sa širom javnosti i jer je širi od ovog jednog članka koji se može izmijeniti doslovno prekosutra. Ovdje se radi o čistoj obijesti Vlade koja ne želi prihvatiti i ne želi to napraviti. Zahtjev je upućen u studenome prošle godine, Vlada se očitovala u siječnju da će to sustavno riješiti novim zakonom, prošlo je tri mjeseca, a obrazloženje Vlade je i dalje bilo isto, pa je prošlo još dva mjeseca da bi opet jučer na Odboru za zdravstvo obrazloženje bilo isto.”

(izvor: N1)