Borzan: Građani su gladni pravde i pravednog društva

Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan izjavila je u četvrtak da su hrvatski građani danas gladni, neki doslovno zbog teške ekonomske situacije, ali i metaforički, gladni pravde i društva u kojem će svi moći dobiti priliku prema svojim sposobnostima, a ne stranačkoj pripadnosti.

Na predstavljanju kandidata SDP-a za Hrvatski sabor iz Osječko-baranjske županije Borzan je istaknula kako su veliki dio predizbornog programa posvetili borbi za slabije, kako bi imali pravednije i poštenije društvo.

“U krizi smo imali smo prilike vidjeti neke koji su se jako obogatili, što je duboko nepravedno. Poslije se pojavilo ‘korona profiterstvo’ i profiterstvo zbog energetske krize, to treba spriječiti, upravo zato veliki smo zagovornici poreza na ekstraprofit”, poručila je.

Borzan ističe kako to ne bi bio porez koji bi plaćali svi građani, već nekolicina onih koja se okoristila i koji u krizama zarađuju velike novce.

Smatra kako je važno provesti reformu poreza na dobit, kako bi se porezno rasteretili oni koji stvaraju dodanu vrijednost i investiraju, a osobito one koje radnicima daju veće plaće.

“Želimo društvo pravednije raspodjele, od onih koji imaju prema onima koji nemaju. Smatramo da je vrijeme za hrabre ljude i politike i spremni smo se suočiti sa svim što je HDZ-ova ostavština”, kazala je Borzan.

Na upit novinara kako se zove budući hrvatski premijer odgovorila je “misteriozni momak”.

Nositelj liste u 4. izbornoj jedinici, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić ocijenio je da će HDZ u predizbornoj kampanji pričati o ogromnim infrastrukturnim projektima, financiranim EU i nacionalnim sredstvima, posebice u Slavoniji, ali neće reći koliko je ljudi iselilo i kakvi su rezultati tih ulaganja.

Kao pokazatelj pravog stanja Jakšić navodi istraživanje Eurobarometra, koje je pokazalo da u Slavoniji vlada najveće nezadovoljstvo postojećim stanjem u cijeloj EU i najveći rizik od siromaštva.

Podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju da su u Slavoniji najmanje plaće i mirovine, a najveća stopa nezaposlenosti, i to u vrijeme kada imamo manjak radne snage.

“To najbolje govori što je skrivanje iza megaprojekata donijelo Slavoniji i mladim ljudima, koji su iselili ne samo zbog nezadovoljstva gospodarstvom i plaćama, nego i jer ne vjeruju državnim institucijama”, kaže Jakšić.

Smatra kako je Hrvatskoj potrebna promjena porezne paradigme, kojom će se oporezovati krupni kapital, pogotovo jer nikada nije provedeno ispitivanje podrijetla imovine, te rasteretiti ljude koji stvaraju i rade, jer HDZ to neće nikada napraviti.

Osijek, 28.03.2024. –  Na fotografiji kandidati SDP-a za Hrvatski sabor Vjeran Marijašević, Boris Piližota, Samir Haj Barakat, Biljana Borzan, Sanja Bježančević, Mišel Jakšić. foto HINA/ Igor VUČKOVIĆ/ ml