Romana Jerković

Prof. dr. sc. Romana Jerković rođena je u Splitu, ali s ponosom ističe da je iz Lovišta na Pelješcu, gdje joj i danas žive roditelji. Romana Jerković nema jednu karijeru, nego nekoliko paralelnih poslovnih karijera.

Kad je o medicini riječ – liječnica je, znanstvenica i pročelnica Zavodu za anatomiju. Na studij je došla u Rijeku, gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu, a doktorirala je na Odjelu za biomedicinska istraživanja Instituta za biologiju na Sveučilištu u Padovi. Bila je najmlađa docentica u svojoj generaciji, a danas je profesorica u trajnom zvanju, pročelnica Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta te voditeljica kolegija “Anatomija” na studiju Medicine i predmeta na poslijediplomskom studiju «Biomedicina» i mentorica doktorskih disertacija. Autorica je znanstvenih članaka iz područja biomedicine objavljenih u svjetski priznatim znanstvenim časopisima te koautorica dvije stručne knjige. Voditeljica je nekoliko znanstvenih projekata  u Italiji i Rijeci, pozvana predavačica na nekoliko međunarodnih znanstvenih skupova, bivša voditeljica studija Medicina na Medicinskom fakultetu u Rijeci…

Članica je SDP-a od 1999. godine i trenutačno je članica Predsjedništva, a 2016. godine bila je i predsjednica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, najvišeg izvršnog tijela stranke SDP-a Hrvatske.

U Europskom parlamentu je od 1. veljače 2020. godine i članica je dvaju Odbora – punopravna članica u Odboru za industriju, istraživanja i energetiku (ITRE) te zamjenska članica u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) te je članica Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Albanije i Izaslanstva u Odboru za parlamentarnu suradnju između EU-a i Rusije. Od 2012. do 2013. bila je promatračica u Europskom parlamentu.

Saborska je zastupnica postala 2008. godine i tekao joj je 3. mandat, kada je izabrana u Europski parlament. U Saboru je bila članica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku (od srpnja 2013. do srpnja 2014. bila je predsjednica Odbora), Odbora za ravnopravnost spolova, Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Odbora za vanjsku politiku, Odbora za međuparlamentarnu suradnju i Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, voditeljica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative. Zanimljivost je da je u svojstvu članice vanjskopolitičkih odbora službeno bila u mnogim zemljama, a posebno su je se dojmile Iran, Izrael i Kina.

Kad je riječ o angažmanu i radu u javnim službama, Romana Jerković je bila članica Poglavarstva grada Rijeke zadužena za zdravstvo i socijalu, a zatim i dogradonačelnica Rijeke od 2006. do 2009. godine, predsjednica je Povjerenstva za borbu protiv ovisnosti grada Rijeke, Savjeta za zdravlje Primorsko-goranske županije (od 2012.) te Upravnog vijeća Thalassotherapije Opatija (od 2013.)​

Dobitnica je odličja “Red zvijezde solidarnosti” i počasne titule “Commendatore”, koje predsjednik Italije dodjeljuje stranim osobama i Talijanima izvan domovine za istaknuta djela na području kulture, umjetnosti i znanosti te promicanje talijanskog jezika i kulture u drugim sredinama (2009.).

Aktivno govori engleski i talijanski, a kada ima slobodnog vremena, voli ga provesti na svom Pelješcu. Dijete je sunca i mora i voli sve što je povezano s tim, posebice surfanje na dasci i jedrenje.

 

Romanu možete pratiti;

na Facebook stranici: https://www.facebook.com/JerkovicRomana

na Twitteru: https://twitter.com/JerkovicRomana

na Instagramu: https://www.instagram.com/romanajerkovicmep/