Delegacija SDP-a na 79. obljetnici proboja zatočenika logora Jasenovac

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predvodio je u nedjelju delegaciju SDP-a na obilježavanju godišnjice sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, najvećeg i najozloglašenijeg logora u NDH, koji su ustaše počele uspostavljati ubrzo nakon dolaska na vlast za neprijatelje države definirane rasnim zakonima po uzoru na nacističku Njemačku.

Oko 600 muškaraca predvođenih Antom Bakotićem odlučilo se u kišovito nedjeljno jutro 22. travnja 1945. na proboj iz logora. Proboj su preživjela 92 zatočenika. Samo nekoliko sati kasnije započeo je i proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167, spasilo ih se samo 11.

Po podacima Spomen područja Jasenovac, dosad je u logoru utvrđeno imenom i prezimenom 83.145 žrtava Srba, Židova, Roma, Hrvata i osoba drugih nacionalnosti, a u muzeju procjenjuju da je konačni broj žrtava vjerojatno oko 100.000.

U delegaciji uz predsjednika stranke bili su gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, član Predsjedništva SDP-a Predrag Fred Matić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović te zamjenica gradonačelnika Grada Gline Branka Bakšić Mitić.