Glasovac: Način na koji se krenulo u program cjelodnevne nastave govori o bahatosti i nesposobnosti vladajućih

Problemi školstva, napose oni vezani uz eksperimentalnu cjelodnevnu nastavu bili su tema današnje konferencije za novinare u dubrovačkom SDP-u koju su održale gradska vijećnica Anita Bonačić Obradović i potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac.

Glasovac je naglasila kako je Grad Dubrovnik jedan od gradova koji nije prihvatio uvođenje građanskog odgoja u školama mada mu je Grad Rijeka gdje se program primjenjuje besplatno ponudio kurikulum i udžbenike kao i drugim gradovima i županijama. Grad Dubrovnik i županiju Dubrovačko-neretvansku to ne zanima jer je očito da im odgovara da su mladi nezainteresirani, niske razine građanskih kompetencija, politički nepismeni, budući građani koji ne preispituju odluke niti funkcioniranje lokalnih vlasti.

“Pokazalo se da su djeca koja pohađaju građanski odgoj gdje uče o građanskim pravima, važnosti zbrinjavanja otpada, društvenim mrežama, vođenju financija, bolje razumiju te teme. Ti su sadržaji prijeko potrebni i nadam se da će se Dubrovnik priključiti drugim gradovima u organizaciji građanskog odgoja u školama”, rekla je Glasovac.

Ona je istaknula kako se eksperimentalna cjelodnevna nastava uvela u školama koje ne čine reprezentativan uzorak temeljem kojega  bi se to moglo primijeniti na sve osnovne škole, a da je tijekom javnog savjetovanja  cjelodnevna škola uglavnom dobila negativne komentare ljudi iz struke.

“S popisa od 64 škole koje su se prijavile na cjelodnevnu nastavu nestale su dvije škole, gdje su?”, pitala je Glasovac.

“Rezultati koje ćemo dobiti  zbog toga što je većina prijavljenih škola u Slavoniji, a drugi se gradovi i županije gotovo nisu javili bit će nereprezentativni, a po njima bi se ovakav program trebao frontalno uvesti u sve škole 2027. godine Neodgovorno, bahato i govori o nesposobnosti ove nomenklature”, rekla je Glasovac.

“SDP smatra da država treba povećati satnice pomoćnicima u nastavi te  preuzeti 50% cijene vrtića kako bi bio besplatan za svu djecu. Država se ne može ponašati kao da se nju vrtići ne tiču”, kazala je.

Anita Bončić Obradović rekla je kako je SDP u Gradskom vijeću Dubrovnika tražio i vaučere za roditelje kojim bi kupili školsku opremu za školarce, što nije prihvaćeno mada je u gradskom proračunu bilo viška 250.000 eura kojima se moglo financirati školski pribor za svih 3600 dubrovačkih učenika. Odgovornost je SDP-a, i stranka je na to usmjerena, povećanje mirovina i njihova udjela u prosječnoj plaći.

(tekst i foto: Maja Rilović Koprivec, dubrovacki.slobodnadalmacija.hr)