SDP i Mreža mladih Hrvatske: Zakon o savjetima mladih je neustavan!

Mreža mladih Hrvatske i 44 oporbena saborska zastupnika predali su u utorak Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih jer, tvrde, krši načelo autonomije lokalne i regionalne samouprave i zatvara mladima prostor za političku participaciju.

“Ja ću vas izvijestiti da je 44 zastupnika i zastupnica u Hrvatskom saboru iz različitih klubova, ali i nezavisnih zastupnika, jučer podnijelo Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 20. Zakona o savjetima mladih. Mladi u Hrvatskoj često smatraju i doživljavaju da je njihova generacija društveno i politički marginalizirana. Njihova distanca od politike rezultat je generalnog razočaranja kod mladih u politiku kao onu koja treba osigurati preduvjete za njihov rast, razvoj, kvalitetu života, ali i politiku koja će uvažavati njihove životne potrebe i prioritete.

Istraživanja pokazuju da politika, odnosno država, ne radi gotovo ništa na razvoju građanskih kompetencija, građanske kulture mladih, razvijanja njihovih demokratskih potencijala i društvenog uključivanja. Jedini prostori, formalno, u kojima su mladi do sada mogli preuzeti tu društveno-aktivnu ulogu i utjecati na odluke koje se tiču njih samih su bili upravo autonomni savjeti mladi pri predstavničkim tijelima u općinama, gradovima i županima. To je bio jedini prostor u kome su oni mogli dati svoj doprinos i mjesta na kojima se može čuti njihov glas.

Međutim, HDZ navikao da sve ono što je neovisno, da sve ono što je progresivno, da sve ono što treba uključiti građane da sami participiraju u donošenju odluka koje se tiču njih samih treba satrati. Tako je i novim zakonom o savjetima mladih napravio taj korak dalje i potpuno poništio autonomiju upravo tih lokalnih savjeta mladih u kojima mladi djeluju svoje društveno-aktivne zajednice.

Ne samo to, kroz taj zakon uveo je i neke diskriminatorne odredbe da primjerice iz moje županije mladi ne mogu biti uopće predstavljeni u tom krovnom nacionalnom nadtijelu jer je to tako odlučila Vlada. Ovo krovno nacionalno nadtijelo savjetu mladih, upozoravali smo i u samoj raspravi o samom zakonu, je naprosto samo jedno tijelo koje su oni zamislili gdje će se uhljebljivati njihov politički pomladak. I to nije, nažalost, savjet mladih RH, nego će to biti savjet mladih članova političkog pomlatka HDZ-a, već aktivnih u samoj stranci.

I mi smatramo da Ustavni sud ovdje ima poprilično jasnu situaciju i zbog toga smo odlučili kao saborski zastupnici reagirati. To je naša obveza i dužnost i prema zakonu i prema Ustavu, ali i prema svim mladima u Republici Hrvatske”, rekla je potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac.

 

 

Prema izmjenama Zakona o savjetima mladih iz srpnja prošle godine, nacionalni savjet mladih dobio je zakonske ovlasti da koordinira rad svih gradskih i županijskih savjeta te time predstavlja sve mlade ljude u Hrvatskoj, rekla je potpredsjednica Mreže mladih Hrvatske (MMH) Sara Sušanj.

”Postavljanje nacionalnog tijela kao nadređenog svim lokalnim savjetima mladih nije u skladu s načelima autonomije lokalne i regionalne samouprave”, upozorila je na konferenciji za medije u Saboru.

Zbog toga je MMH, organizacija koja okuplja 77 članica, predala Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena tog zakona.

Osim što nacionalni savjet mladih oduzima savjetima na lokalnoj razini njihovu autonomiju, riječ je  o nereprezentativnom tijelu, s obzirom na to da 15 od 20 članova dolazi iz HDZ-a, dodala je Sušanj.

”To nije participacija mladih, tako se zatvaraju vrata mladima koji nisu u podmlacima političkih stranaka. Nećemo mirno gledati kako se mladima oduzima glas i kako participacija mladih postaje ekskluzivan klub za članove podmladaka političkih stranaka”, naglasila je potpredsjednica MMH.

Iz MMH poručuju da je Zakon o savjetima mladih jedini zakonski akt koji mladim ljudima otvara prostor za aktivno sudjelovanje u donošenju odluka u mjestima u kojima žive, a koje ih se tiču. Zbog tog je on vro važan te očekuju od Ustavnog suda da donese odluku u skladu s načelima pravne sigurnosti i demokracije.