Grbin iz Osijeka: Besplatni vrtići za sve jedna od najvažnijih demografskih mjera

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Osijeku da je politika besplatnih vrtića za sve, za koju se zauzima SDP, jedna od najvažnijih demografskih mjera, “jer je sve što su HDZ-ova Vlada i premijer Plenković pokušavali dovelo do toga da je broj djece koja se rađaju u Hrvatskoj sve manji”.

Na konferenciji za novinare Peđa Grbin je kazao da bi politika besplatnih vrtića za sve trebala osigurati da se odmah, već u prvoj godini mandata, za svu djecu u Hrvatskoj, ti vrtići dodatno ne plaćaju, odnosno da roditelji ne moraju ništa dodatno izdvajati.

Isto tako, osigurat će se sredstva da bi se u postojećim vrtićima podigao standard te da se onima koji rade u vrtićima osiguraju adekvatne plaće te osigurati novac da se do kraja desetljeća taj program besplatnih vrtića za sve odnosi doista na svu djecu u Hrvatskoj, poručio je Grbin. Na upit novinara kako misli osigurati sredstva za provedbu takve politike, Grbin je odgovorio da proračun u ovome trenutku to omogućava.

Istaknuo je da su samo u prvih pet mjeseci ove godine prihodi proračuna rasli dvostruko brže od rashoda, i da smo u tome razdoblju u plusu od 200 milijuna eura, što bi za ovu godinu bilo dovoljno za pokretanje programa besplatnih vrtića za sve. S obzirom na to da prihodi rastu, Grbin smatra da je pitanje političke odluke na koji će se način distribuirati novac koji dolazi u proračun.

“Pitanje je hoćemo li nastaviti s dosadašnjim modelom u kojem je sve većem broj roditelja bilo sve teže pokrivati cijenu vrtića za svoju djecu, ili ćemo nešto napraviti da to promijenimo. Mi u SDP-u želimo nešto napraviti da se ovo što se događa u Hrvatskoj promijeni i da Hrvatska krene u pravom smjeru”, poručio je predsjednik SDP-a.