Grbin: Odluka Ustavnog suda je posljedica potpune panike i straha HDZ-a

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je sazvao izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je komentirao priopćenje i upozorenje Ustavnog suda, kojim je Zoranu Milanoviću zabranjeno da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku.

“Gospodinu Šeparoviću bih preporučio da pročita nešto što se zove Ustav Republike Hrvatske. Dosta je da dođe do članka prvoga koji glasi: Republika Hrvatska je jedinstvena i nedjeljiva, demokratska i socijalna. Onda ide dalje: U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Šeparović očito misli da pripada njemu. I onda kao da sve to nije dovoljno, Ustav Republike Hrvatske kaže: Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem. Narod je svoje predstavnike izabrao u srijedu. Izabrao ih je na temelju onoga što su govorili i onoga što nisu smjeli govoriti, jer im je Ustavni sud to zabranio.

Nama su neke stvari bile zabranjene za govoriti. I toga smo se držali. Zašto? Jer je jedna od važnijih stvari koju u Hrvatskoj želimo i moramo promijeniti poštivanje institucije. Ali koliko god smo tu instituciju i njeno sramotno priopćenje koje su dali prije mjesec dana poštivali, sad mi je zbog toga žao. Jer ovo što su danas napravili je ispod svake razine. Ovo je sramota. Ovo je čak tolika sramota da ne zaslužuje da se nazove državnim udarom. Jer je ovo što su napravili i sramota i za riječ državni udar. Popišali su se na sve nas, na sve ljude koji su glasali na ovim izborima, za koju god političku stranku i opciju da su glasali, jer su odlučili da bez obzira na to za koga ljudi glasaju i kome su dali pravo da bira i vladu i mandatara, ali i donosi zakone, tako su odlučili zato što im se tako hoće, oni to mogu promijeniti.

I kad sam ga slušao kada je nastavio razlagati svoje priopćenje shvatio sam da bi da su rezultati izbora bili samo malo drugačiji bio spreman i te izbore poništiti. Prije izbora nekoliko puta sam rekao: ili recite sad ili šutite zauvijek da narod ove zemlje zna na čemu je. Nisu imali hrabrosti. Odlučili su prevariti svaku građanku i građanina Republike Hrvatske koji su satima čekali u redovima da bi glasali, recimo u Varšavskoj, odlučili su to obezvrijediti. I uopće nije bitno radi li se o Zoranu Milanoviću ili bilo kome drugome. Oni su obezvrijedili pravo građana da biraju svoje predstavnike, a nama kao izabranim saborskim zastupnicima da ono na što nas ustav ovlašćuje doista i napraviti.

I poručujem im, sazovite novu sjednicu odmah sada pa onda donesite odluku kakvu ste i željeli donijeti, a koja bi glasila citiram: jedini predsjednik vlade smije biti Andrej Plenković. Donese li Sabor bilo kakvu drugu odluku, mi ćemo tu odluku poništiti. Jer upravo to je ono što je Ustavni sud danas htio reći. Ali s ovog mjesta im poručujem – neće vam proći! I koristim ovo i da svoje kolege iz do jučerašnje opozicije, koji su nešto govorili do izbora, da se sjete onoga što su govorili. Ovo nije povijesna prilika, ovo je povijesna nužnost, da bagru i bandu koja je spremna na ovakve odluke kao što ih je sada donio Šeparović na račun i na poziv HDZ-a, da ih spriječe da to rade i u budućnosti. Jer svatko tko legne s HDZ-om nakon ovoga mora biti svjestan da ako se usudi dignuti glavu i osporiti volju velikog i voljenog vođa Andreja i njegove bulumente čeka ga ista sudbina i ista odluka Ustavnog suda kao što je danas donio.

Ustavni sud je danas pokazao da ako im istekne mandat, a Sabor ne odabere novi Ustavni sud, spremni su sami sebi produžiti mandat dok kada god treba i krojiti sudbinu naroda i hrvatske države. Ovo je nedopustivo. Protiv ovoga se borimo. Imamo priliku. Imamo šansu ako ostanemo dosljedni onome što smo govorili prije izbora. I koraka su dva. Prvi, moramo konstituirati Hrvatski sabor što je moguće što prije kako bi ograničili vlast HDZ-a, da tu vlast ne nastavi zloupotrebljavati. A onda nakon toga dogovoriti se u bilo kojem formatu oko toga kako ćemo formirati vladu.

Jer ovo je odluka koja je posljedica potpune panike i straha jednog malog, sitnog patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo pod nogama. Sada je vrijeme da ga zaustavimo i da mu kažemo dosta je. Dvije trećine hrvatskih građana glasale su za promjenu. I to je realnost. Imamo puno stvari koje možemo napraviti u godinu dana – od smjene Turudića, izmjene Lex AP-a, očito potrebne izmjene Izbornog zakona pa nadalje. Puno je toga što se može napraviti u godinu dana da Hrvatska bude bolja. Mi u SDP-u, još jednom, i naši partneri spremni smo na otvorene, poštene razgovore s jednim ciljem – da Hrvatska ostane demokratska zemlja. Jer ova odluka Ustavnog suda ide u smjeru diktature, samovlade i svega onoga što Hrvatska nije, neće i ne smije biti”, zaključio je Grbin.