Grbin o poreznoj reformi: To najsiromašnijima neće pokriti niti dio troškova za hranu

“Prošli tjedan sjećam se jedne naslovnice koja je govorila da plaća do 1300 eura rast će i 15 posto. To je inače čisto matematički da pogledamo 195 eura. Jučer smo saznali da je prosječno to 7, u poreznom dijelu, 17 u mirovinskom, ukupno u prosjeku 25 eura mjesečno. Mi ćemo stresti mirovinski sustav, dovest ćemo u pitanje otplatu mirovina, natjerat ćemo sve jedinice lokalne samouprave da mijenjaju svoje porezne akte. Promijenit ćemo potpuno obračun plaća za nešto što u konačnici ispada, neću reći ništa jer bi to ipak bilo nekorektno, ali ispada jako malo, a prije svega nedovoljno.

Sindikati nam govore da u Hrvatskoj kod prosječne plaće gotovo 30 posto izdataka ide na hranu. Kod najmanjih plaća to je i 40 posto, i samo usporedbe radi, od travnja 2021. do ove godine hrana je narasla za trećinu, u prosjeku. Ove mjere kod ovih najsiromašnijih u našem društvu koje bi trebale pomoći najviše neće pokriti niti dio troškova koji imaju samo na hranu, i to je realnost. I to je ono što treba otvoreno reći ili kako bi neki komentirali, to je ono što treba demistificirati.

Jedino što je donekle dobro je što se daje veća autonomija jedinicama lokalne samouprave kada određuju pitanje poreza na dohodak, ali onda pitam ako ste im dali veću autonomiju prema dole, zašto niste dali veću autonomiju i prema gore, da prema potrebama lokalne zajednice svaki pojedinac sam može odlučiti konkretno koje će to biti porezne stope? Dakle, ovdje se, kad podvučemo crtu, radi samo o sukobu Plenkovića s onima koji će donositi odluke da ono što je jučer bio prirez danas postaje porez na dohodak i koje će u 10., 11. i 12. mjeseci zbog toga prozivati. Samo to i ništa više”, rekao je predsjednik SDP-a na poreznu reformu.

Komentirao je najavljene izmjene izbornog zakona i komentar predsjednika Ustavnog suda na isti.

“Ustavni zakon o Ustavnom sudu ima jednu odredbu gdje Ustavni sud može reagirati i poslati izvješće Hrvatskom saboru i izvan izvanrednih i referendumskih procesa ako uoči ozbiljne neustavnosti. E sad, ti si donio odluku. U toj odluci si postavio kriterije u kojima kažeš popis birača nije dobar, ajde se bazirajte na popisu stanovništva. Onda kažeš jednakost prava glasa bi se trebala bazirati na popisu stanovništva. I kažeš za kraj ajde dajte poštujete te administrativne granice koje imam u Republici Hrvatskoj. Onda dobiješ prijedlog koji se umjesto na popisu stanovništva bazira na popisu birača. Ne jamči se zbog toga jednakost prava glasa i umjesto četiri županije, uključujući i Grad Zagreb, koje su danas bile podijeljene, ti si odlučio ispoštovati ovaj drugi dio odluke Ustavnog suda tako što će ih sad podijeliti sedam.

Pa brate mile ovo manje poštuje ono što je Ustavni sud odlučio, nego što smo imali do sada. I iako je Ustavni zakon o Ustavnom sudu najava da nešto napraviš unaprijed i prije nego što si vidio konkretan prijedlog, kažeš neću to napravit. Meni sve ovo djeluje kao da je Šeparović dopustio da se donese onakva odluka kako bi pokazao da nešto radi, u konačnici ne planirajući napraviti ništa. No, to ne znači da se mi nećemo obratiti kad ovo izađe van. Ako ni zbog čega drugoga da vidimo kakvu će verbalnu vratolomije ovaj put smisliti da se izvuče iz onog što bi trebao radi, što mu je posao. Pa onda nek se barem malo muči, neka ga barem oblije crvenilo dok bude stavljao svoj potpis na gluposti koje će morati potpisati”, rekao je Grbin.

Naveo je kako je oporba zvala HDZ na razgovore oko novog izbornog zakona, ali da su to tada odbili. Sadašnja opravdanja su im degutantna i “da se čovjek zapita treba li im psihološka pomoć”.