Grbin: HDZ je kapitulirao pred DP-om i stao uz njihovu politiku prema manjinama

U srijedu je u Hrvatskom saboru predsjednik stranke Peđa Grbin za medije komentirao situaciju sa Klubom zastupnika nacionalnih manjinama i HDZ-om. Na pitanje novinara što vidi kao rješenje, Grbin je rekao kako naprosto HDZ mora donijeti odluku.

“Pitanje je hoće li HDZ stati Domovinski pokret i politiku koju oni propagiraju ili hoće li stati uz prijedlog koji je dao Klub zastupnika nacionalnih manjina. Naprosto HDZ mora odlučiti. Mi smo sve imali spremno za glasanje prije desetak dana. HDZ je kapitulirao pred Domovinskim pokretom. I pred njima je odluka hoće li nastaviti kapitulirati pred Domovinskim pokretom u onome što je u stvari esencija demokratskog društva. A to je način na koji postupamo prema manjima.”

Zatim je komentirao podjelu odbora istaknuvši da je podjela napravljena na prijedlog vladajućih.

“I mi smo je prihvatili. O njoj se nije suglasio samo jedan klub. Suglasili su se svi klubovi oko njega. I ako smo se oko nečega suglasili, ako smo za nešto glasali, i ako me sjećanje ne vara, bili jednoglasni gotovo oko svega. Za promjenu toga, želim ih čuti obrazloženje zašto se to radi, koji je povod tome, zašto odstupamo do 24-godišnje prakse, i naravno, odluku ne da nećemo donositi sami mi u SDP-u, nego u razgovoru sa drugim strankama opozicije, ali u ovom trenutku to je potpuno jasno da bi bio pokušaj prebacivanja vrućeg krumpira HDZ-a na druge za problem kojeg je HDZ sam zakuhao, i ja nemam namjeru pomoći oko rješavanja tog problema. Ako klub nacionalnih manjina predloži bilo kojeg od zastupnika kluba nacionalnih manjina ili bilo kojeg drugog zastupnika, mi ćemo za to glasiti” poručio je Grbin.

“Dakle, potpuno jasno, oko kadrovskih rješenja u Saboru se ne radi drama zato što postoji raspodjela koja počiva na jednoj poslovničkoj odredbi koja kaže da raspodjele u radnim tijelima Hrvatskog sabora prate stranački saziv Hrvatskog sabora. Onako kao što je sastavljen Hrvatski sabor, tako se sastavljaju radna tijela, zbog toga vladajuća većina ima i većinu u svakom radnom tijelu. U nekima je predsjednik iz pozicije, u drugima iz opozicije. Prijedlog kako će se to raspodijeliti nismo napravili niti nije iz SDP-a, niti iz bilo koje druge opozicijske stranke, već ga je napravio HDZ. I sada kada su se našli u problemu, sada bi to pokušali riješiti na način da taj problem prebace drugome, da ga rješava za njih. E ne ide. Kapitulirali ste pred Domovinskim pokretom, stali ste na stranu Domovinskog pokreta nauštrb nacionalnih manjina, vaša odluka kako ćete to riješiti” nadodao je.

Na pitanje novinara o mogućem prebacivanju rekao je kako među oporbenim strankama vlada sentiment da ne žele rješavati probleme koje je netko drugi zakuhao.

“Naravno da je rješenje da Domovinski pokret glasa protiv. Idemo na plenarnu sjednicu i idemo to izglasati. Dakle, što se tiče raspodijele u Hrvatskom Saboru, mi glasimo za prijedloge većine iz jednostavnom razloga, to nije izvršna glasa. To je samo element funkcioniranja rada Hrvatskog sabora. Mi zbog protivljenja Domovinskog pokreta i zbog toga što je HDZ kapitulirao zahtjevom, nemamo formirano jedno saborsko radno tijelo. I to za divno čudo, od svih radnih tijela, kojih ovaj Sabor onako ima previše, ne funkcionira ono koje se odnosi na ljudska prava i prava nacionalnog manjina. Točno ona prava koja u Hrvatskoj iz dana u dan bivaju sve više i više gažena” rekao je Grbin.

Na konstataciju novinara kako će na taj način neposredno riješiti problem HDZ-a i Domovinskog pokreta, Grbin je rezolutno zaključio kako ga ne zanima kako će HDZ i Domovinski pokret riješiti problem no da će SDP nastupati kao što je i do sada nastupao.

“Kada dođe prijedlog ovlaštenog predlagatelja za određenu poziciju u Saboru, glasati ćemo za njega. Šta vi mislite, da sam ja sretan sa nekim drugim kadrovskim rješenjima? Nisam. Šta vi mislite, da je HDZ sretan sa nekim predsjednicima odbora koji dolaze iz reda oporbe? Nije. Ali se do sada u Hrvatskom Saboru za to dizalo ruku. A ja ću vas podsjetiti, pogotovo neke koji su tu malo duže, na sljedeću situaciju iz 2016. godine, kada HDZ nije htio prihvatiti Ranka Ostojića kao predsjednika odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Nakon njene relativno kratke, ali vrlo žustre rasprave u javnom prostoru oko toga, morali su se povući, jer su shvatili da u zakonu jasno piše tko je predlagatelj i tko, ako je predlagatelj ima pravo odlučiti tko će tu funkciju obnašati.”

Na pitanje kako komentira imovinsku karticu zastupnika Bartulice rekao je kako bi zastupnik Bartulica trebao izaći pred građane i objasniti svoje prihode, rashode  i stanje u imovinskoj kartici jer je sada javna osoba.

Na kraju se dotaknuo DORH-a i Turudića vezano na današnji sastanak s Linićem, Šegonom i Krajem.

“Ne znam jeste li to primijetili 7 dnevno je u petak pisalo da će Turudić primiti Linića. Dakle, 7 dnevno je očito postao bilten državnog odvjetništva  i ima informacije prije nego što ih dobivaju drugi, prije nego što se pojedini događaj dogodi. To me za početak puno više zabrinjava. Gledajte, ako će postati praksa glavnog državnog odvjetnika. Da svakog građanina Republike Hrvatske pod istim uvjetima prima i da mu onda objašnjava koji je status kaznene prijave koju je on podnio ili koja je podnesena protiv njega, onda ćemo u Gajevoj imati dugi red ljudi koji će čekati na takvu informaciju. I baš me zanima, poče li glavni državni odvjetnik na isti način postupiti kada pristupi neko drugi i ovim putem, posebno sve građane Republike Hrvatske koji su podnijeli kaznene prijave, ne znaju njihov status, da se na potpuno isti način obrate glavnom državnom odvjetniku, zatraže da ih primi i da ih obavijesti o statusu njihove kaznene prijave. Ukoliko glavni državni odvjetnik ne bude tako postupao u slučaju svih drugih hrvatskih građana, bit će potpuno jasno da se ovdje radi o pogodovanju i još jednoj politizaciji funkciji glavnog državnog odvjetnika, kao što smo očekivali, pretpostavljali i najavljivali da će se dogoditi sa Turudićem” zaključio je.