Grbin: Na predstojećim unutarstranačkim izborima neću se kandidirati za predsjednika

Nakon održanih EU izbora, predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je u ponedjeljak da više neće biti čelnik te stranke, na unutarstranačkim izborima koji im predstoje, neće se kandidirati niti za jednu funkciju, a stranku će voditi dok  članovi SDP-a ne izaberu novog predsjednika.

“Odluka stranačkih tijela je bila da izborni procesi unutar stranke neće početi do završetka izbora za EU parlament. Ti izbori su završili i sutra počinjemo s radnjama oko unutarstranačkih izbora. Predsjedništvo će predložiti Glavnom odboru, možda ne sutra, ali će utvrditi raspored kako će se određene radnje definirati. Nemojte me pitati koji su rokovi, sutra će ih utvrditi Predsjedništvo”, poručio je Grbin.

Naglasio je kako se on drži riječi.

Uz podsjetnik kako je prije parlamentarnih izbora rekao da ukoliko SDP ne formira Vladu on odlazi s čelnog mjesta stranke, Grbin je tako sada najavio da on više predsjednik SDP-a neće biti.

“Na izborima unutar SDP-a neću se kandidirati za predsjednika stranke. Moja je obveza odraditi mandat do kraja, nemam luksuz otići u Gardaland, pobjeći i praviti se da me to ne zanima, nego da se ovaj proces provede pošteno i transparentno”, rekao je.

Najavio je kako će dužnost predsjednika obnašati sve dok članovi SDP-a ne izaberu novog.

“Dok sljedeći predsjednik ili predsjednica ne bude izabran, ja ću voditi stranku i predati dužnost onome kome članovi daju povjerenje”, kazao je Grbin.

Najavio je i kako se na unutarstranačkim izborima u SDP-u, koji su bili planirani šest mjeseci od održanih parlamentarnih izbora, neće kandidirati niti za jednu funkciju.

Grbin je kao četvrti predsjednik SDP-a izabran 3. listopada 2020. godine, nakon što je u drugom krugu unutarstranačkih izbora s osvojenih 65 posto glasova pobijedio protukandidata krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara koji je dobio 35 posto glasova. Izbori su održani nakon što se Davor Bernardić zbog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju povukao s mjesta predsjednika stranke. Prije njih stranku su predvodili Ivica Račan i Zoran Milanović.

“Ja sam čovjek koji se drži riječi i prije izbora za Hrvatski sabor rekao sam da nam je cilj formirati Vladu, a ako ne formiramo Vladu ja više neću biti predsjednik SDP-a. To namjeravam i ispuniti pa se na unutarstranačkim izborima neću se kandidirati za predsjednika stranke, kao ni za jednu drugu stranačku funkciju”, rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Grbin smatra da je bio uspješan na čelu SDP-a. Ako je kriterij uspješnosti formirati Vladu, u tome nije uspio, ali ako je kriterij nasljedniku ostaviti stranku u puno boljoj situaciji i kada je riječ o biračkoj podršci,  financijama te veći i kvalitetniji Klub zastupnika u Saboru, onda je uspio.

“Dao bih si četvorku, peticu sigurno ne”, poručio je.

Upitan misli li da je u mandatu trebao napraviti nešto drugačije, odgovorio je da je da je možda više vremena trebao provesti na terenu i razgovarajući s ljudima nego u Hrvatskom saboru.

Tko god bude vodio SDP, morat će davati rješenja za probleme hrvatskog čovjeka, poručio je, dodavši da su u zadnje tri godine predstavili brojne politike, ali, napominje, možda nisu bili dovoljno uspješni u njihovom predstavljanju javnosti.

Podsjetio je da je riječ o sveobuhvatnoj reformi javne uprave i lokalne samouprave, stambenoj politici koja je prihvaćena i u S&D-u, mirovinskoj politici i stvarnim problemima stvarnih ljudi, njihovim plaćama i standardom.

“Mene nikada nećete vidjeti da na neki skup dođem s ferrarijem jer takvu šamarčinu, pljusku, pljuvanje u oči hrvatskim građanima davno nisam vidio i to ismijavanje je toliko besramno da je ispod svake ljudske razine, prokomentirao je i sinoćnju vožnju ferrarijem DP-ovca Stephena Bartulice”.