Grbin: Prosvjed naših građana je uspio. Idemo na izbore!

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak se referirao na najavu premijera Plenkovića o raspuštanju Hrvatskog sabora i raspisivanju izbora.

“Prije 15-ak dana građani Zagreba, građani Hrvatske rekli su: Dosta je, odmah na izbore. Nakon toga smo u Saboru raspravljali, ali su se HDZ-ovci grčevito rukama i nogama borili za to da se ne ode na izbore, a evo danas smo napokon saznali: na izbore ćemo prije europskih izbora. Pri tome, Plenković niti danas nije bio u stanju jasno odgovoriti na pitanje kada će biti raspuštanje Sabora, ali to na njegovu dušu. Ono što je bitno, prosvjed kojeg smo organizirali zajedno s građanima Republike Hrvatske donio je prvi korak, a to je da ćemo na izbore ići i da ćemo na te izbore ići što prije. Međutim, drugi korak, taj korak mogu donijeti samo građane, a to je ono: Dosta je. Dosta je korupcije, dosta je laži, dosta je raznih Turudića, dosta je nesposobnosti, dosta je HDZ-a.

I to je jedino što Hrvatsku može spasiti. Ova zemlja zaslužuje bolje. Hrvatska zaslužuje bolje. I to će dobiti nakon izbora. Bili oni krajem četvrtog, početkom petog, manje je bitno. Hrvatska će krenuti u pravom smjeru. I uspjet ćemo napraviti ono što je važno. Prvo, to smo već rekli, razriješiti Turudića i osigurati da se borba protiv korupcije u Hrvatskoj nastavi. Spriječiti da uđemo u sukob sa Europskom unijom kako bi se štitili Plenkovićevi poslušnici poput Nine Obuljen. Ali isto tako, provest ćemo naše programe, i za vrtiće, i za stanogradnju, i za mirovine, i za plaće. Jer ono što je najvažnije u ovom trenutku, Hrvatska zaslužuje bolje, a na nama je da zajedno sa građanima ove zemlje to i osiguramo.

Tajming pokazuje da su se u HDZ-u uplašili građana i da su shvatili poruku Hrvatske, da se izbori moraju dogoditi. Da građani to traže. Da su građani bijesni. Da građani očekuju promjene i do njih će doći. Da se razumijemo, naravno da ne mogu biti zadovoljan kada znam da će HDZ još jedan jedini dan provesti na vlasti. Ali ono prvo što smo tražili od te poruke da moramo ići odmah na izbore, to se realizira. Građani su uspjeli, uspjeli smo ih prisiliti, uspjeli smo ih pogurati. I sada ide drugi korak. A to je da oslobodimo Hrvatsku HDZ-a”, rekao je Grbin.

Komentirao je i najavljene nositelje HDZ-ovih lista.

“Plenković je pobrojao 11 muževa HDZ-a, od kojih su neki poznati po tučnjavama u noćnim klubovima. Mi smo koordinatore predstavili još u srpnju prošle godine, dakle to je kod nas davno poznato. Što se tiče samih lista, ovo je ipak stranka koja poštuje neki red. Glavni odbor ih mora utvrditi, ja nemam pravo sam reći tko će biti na listi. Kod nas ništa ne ovisi samo o jednom čovjeku”, kazao je Grbin.

Dodao je da će SDP-ov izborni program biti predstavljen Odboru 16. ožujka.

“Predstavit ćemo ono čime idemo na izbore, iako su brojni segmenti tog programa već poznati građanima”, kazao je najavivši da će on najvjerojatnije nositi listu u 8. izbornoj jedinici.