Grbin: Relativiziranje nasilja vodi do novog nasilja

Saborski zastupnici osudili su u slobodnim govorima u srijedu napad na Trgu svetog Marka, govor mržnje i sve druge oblike nasilja, poručivši kako se fokus treba usmjeriti na uzroke nasilja, a ne problem rješavati barikadama.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je da već duže vrijeme svjedočimo slučajevima nasilja, na ulicama, trgovima, kafićima i stadionima, iza kojih često stoji govor mržnje i glorificiranje nasilja.

“Svakoga dana se nekog napada zbog nacionalne ili vjerske pripadnosti, seksualnog opredjeljenja ili spola, a na to u društvu ne reagiramo sustavno već tek tu i tamo reagiramo osudama”, kazao je Grbin u slobodnom govoru u ime Kluba zastupnika SDP-a.

Dodao je da pojedini političari, zastupnici i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava relativiziraju nasilje, čak ga i opravdavaju. “Takvo relativiziranje ima za posljedicu nove činove nasilja”, istaknuo je Grbin.

Poručio je da ne možemo ostati samo na osudama već treba početi raditi konkretne korake, primjerice uvesti građanski odgoj i aktivno djelovati na sprečavanju govora mržnje.

“Barikade na Markovu trgu i pojačana policijska prisutnost samo su pokušaj prezentacije da nešto radimo. Nasilje se moglo dogoditi i na Trgu bana Jelačića, Zrinjevcu ili u nekom drugom gradu, a mi štitimo samo jedan trg. Vlada očito to pokušava iskoristiti kako bi se odmakla od javnosti i medija”, zaključio je Grbin i pridružio se željama za brzim ozdravljenjem ranjenog policajca.