Grbin: Ovo je sumrak demokracije u Hrvatskoj. Javnost ima pravo znati ako Turudić laže!

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare govorio je o izboru Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Koalicijski partneri na današnjem sastanku podržali su Turudića za glavnog državnog odvjetnika, a to je potvrdio i premijer Plenković na konferenciji u Vladi.

“Današnji istup Andreja Plenkovića je sumrak demokracije u Hrvatskoj. Za razliku od njega ja mislim da javnost ima pravo znati ako jedna političarka sa sucem komentira hoće li se protiv nekoga voditi kazneni postupak ili neće. Javnost to ima pravo znati. Za razliku od njega, ja mislim da javnost ima pravo znati ako kandidat za glavnog državnog odvjetnika laže. Ne jednom, nego nekoliko puta i biva uhvaćen u toj laži”, rekao je Grbin.

“Za razliku od njega, ja mislim da je skandalozno da kandidat za glavnog državnog odvjetnika koji je još uvijek sudac, sudjeluje na partijskom sastanku. Da, u Vladi je danas bio partijski sastanak u kojoj je sudjelovao sudac. Turudić je sve samo ne samostalan i neovisan. Njegovi kontakti s Mamićem pokazuju koliko je on duboko upetljan u kriminalni milje, iako niti Josipa Rimac nije daleko od toga. Dovoljno je pogledati sve one kaznene postupke koji se protiv nje vode. Ona je sigurno opasnija za hrvatsko društvo od nekoga koji je jučer ili danas provalio u dućan i ukrao štrucu kruha. Josipa Rimac i oni drugi koji su milošću Andreja Plenkovića došli na pozicije opasniji su za društvo od običnih kriminalaca.”

Smatra kako je Turudić u stalnom kontaktu s HDZ-om.

“Dogovaraju se, tepaju si, možda i nešto više. Plenković je danas uputio jasnu, neumornu prijetnju, koja se može shvatiti samo na jedan način: radite onako kako mi hoćemo ili će vas Turudić kad dođe na poziciju dovesti u red. Kome to nije bilo jasno do ove presice prije dva sata, onda mu je sada valjda jasno. Mi živimo u državi koja je zarobljena. Jer je HDZ ponovo, kao što je to kontinuirano radio više puta do sada, odlučio staviti znak jednakosti između sebe i svojih interesa i interesa Republike Hrvatske. A oni, ne da nisu isto, nego ne mogu biti dalje jedni od drugih.

U ovom trenutku, interes HDZ-a je najgore što se može dogoditi ovoj državi. Izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika najgore je što se može dogoditi Republici Hrvatske. Mi sutrašnje glasanje spriječiti ne možemo. Vladajući imaju većinu, a sateliti su ih odlučili podržati. Pokazali su da nemaju integritet i volju da utječu na odluke koje se događaju. Mogu vam jamčiti da nakon izbora počinje čišćenje i da tada Turudić neće biti glavni državni odvjetnik. I nakon izbora počinje čišćenje. Jer je ova zemlja zbog HDZ-a bačena u glib, u kaljužu, do vrata. Mi ćemo se iz toga izvući. Ali posao koji nas čeka, da očistimo sve ono što su dotakli i samim svojim dodirom uprljali, bit će mukotrpan i težak. Ali mi se njega ne bojimo”, zaključio je Grbin.

(tekst: 24 sata)