Grbin upozorava da HDZ možda želi ugasiti Ustavni sud

Čelnik SDP-a Peđa Grbin upozorio je na mogućnosti da HDZ ugasi Ustavni sud s obzirom da se izbor novih sudaca odgađa na gotovo šest mjeseci.

Nakon što je danas istekao mandat za desetero od 13 ustavnih sudaca, Grbin je izjavio kako mu je nadrealno da HDZ-ovci ne žele pokrenuti postupak za izbor novih.

Naime, ustavni suci kojima danas prestaje mandat ostat će na dužnosti još najdulje šest mjeseci, odnosno do izbora novih sudaca, najkasnije do 7. prosinca.

Grbin smatra da je HDZ-ovo odgađanje “odraz potpune nesposobnosti i neodgovornosti ili odluke da žele ugasiti Ustavni sud”.

“A ako žele ugasiti Ustavni sud, onda moraju znati da moraju donijeti i propise, za što je također potrebna dvotrećinska većina, koji će ovlasti prebaciti na druga tijela”, poručio je.

Istaknuo je da je više puta pozivao predsjednika Odbora za Ustav Ivana Malenicu da se pokrene postupak javnog poziva za ustavne suce. No, doveli smo se u situaciju da je aktualnim sucima istekao mandat, a zbog HDZ-ove odluke, mi taj postupak nismo pokrenuli.

“Sada se ustavnim sucima mandat produljuje još šest mjeseci, a mi ćemo se opet dovesti u situaciju da suce Ustavnog suda biramo u zadnji čas”, upozorio je.

Na pitanje koliko je realna opcija da bi HDZ išao na ukidanje Ustavnog suda, a u svjetlu oporbenih kritika da je taj Sud produžena ruka HDZ-a, Grbin je kazao da tim više njihovo ponašanje iznenađuje. Možda je riječ o tome da su svjesni da će nakon ovog izbora izgled Ustavnog suda biti bitno drugačiji pa postojećem sastavu žele što više produljiti mandat, napomenuo je.

Grbin je još jednom pozvao Malenicu da počne raditi svoj posao i da se krene u izbor sudaca Ustavnog suda, a ako to ne učini, najavljuje, ‘ja ću ga kontinuirano podsjećati, a, u krajnjoj liniji, skupit ćemo potpise i sazvati sjednicu Odbora za Ustav s tom točkom dnevnog reda’.