Grbin u Velikoj Gorici komentirao stanogradnju i istaknuo SDP-ov “Plan za stan”

Koalicija „Rijeke pravde“ održala je danas konferenciju za novinare u Velikoj Gorici. U Ulici Andrije Kačića Miošića okupili su se kandidati koalicije predvođeni Peđom Grbinom te goričkim SDP-ovcima koji su također na listi za parlamentarne izbore u I. izbornoj jedinici.

Predsjednica goričkog SDP-a Ivana Mlinar predstavila je sve okupljene ispred koalicije Rijeke pravde.

“Nismo se slučajno tu našli, Miošićeva je savršen primjer u što se Velika Gorica posljednjih godina pretvorila, ovo je primjer HDZ-ovog upravljanja prostorom godinama, duž cijele ulice su betonske gromade udaljenosti metar-dva maksimalno četiri, nekontrolirana gradnja stanova i urbane devastacije grada. Kada se marketinški prikazuju ovi projekti, gradska uprava to prikazuje kao moderan europski grad, međutim brzo ćete ovdje imati, zbog nedostatka zelenih površina i vegetacije, urbane toplinske otoke gdje je kvaliteta života i stanovanja smanjena”, istaknula je Mlinar.

Dotaknula se i cijena stanova koje su već odavno probile budžet prosječnih građana, te je istaknula kako je neobično da uz zgrade u Miošićevoj više nema istaknutih cijena kvadrata.

“To je zato što imate službene i neslužbene cijene kvadrata koje idu po principu licitacije. Ovdje u Velikoj Gorici ne stanuje priuštivo stanovanje, opravdano se pitamo za koga se grade ovi stanovi, za koga se kupuje, jer si mlada gorička obitelji ne može priuštiti stan jer je početna cijena kvadrata tri tisuće eura. Nemamo ništa protiv razvoja i širenja grada, ali ono ne smije biti na štetu onih koji tu žive i ne smije profit biti jedini pokretač razvoja”, zaključila je Ivana Mlinar i prepustila riječ kolegi Jelušiću.

“Dvije su elementarne stvari koje svaki čovjek treba zadovoljiti , a to je da ima krov nad glavom i komad kruha. Krov nad glavom znači da možete riješit stambeno pitanje i kora kruha da možete zaraditi za preživjeti. Nažalost u ovih godina vladavine HDZ to u Hrvatskoj nije moguće za većinu ljudi. Čovjek za prosječnu plaću ne može kupiti ni pola kvadrata u Gorici, da ne govorim u Zagrebu, za godišnju plaću ne može kupiti ni četiri kvadrata stana. Cijene su porasle za više od duplo, tu ima ulogu i pohlepa građevinara, ali i drugih, jer cijene svega su daleko rasle od plaća i mirovina, ja bih rekao u jednoj rečenici današnje stanje: Nakon višegodišnje HDZ-ove vladavine mladi nemaju gdje živjeti, a stari nemaju od čega živjeti. Mi imamo plan za stan i rast plaća i plan kako da u Hrvatskoj ne bude korupcije, samo je pitanje na građanima da se 17. travnja odluče”, poručio je Ivo Jelušić.

I Peđa Grbin naposljetku je istaknuo kako ova koalicija ima „Plan za stan“ te kako se država mora uključiti u stanogradnju za hrvatske građane što je važan dio njihove predizborne kampanje.

“Problemi o kojima su govorili kolege problemi su u cijeloj Hrvatskoj, i u Puli, i Slavoniji. Hrvatska je zadnja po dobi u kojoj mladi napuštaju roditeljsko gnijezdo, u dobi od 33 godine. Država se mora aktivno uključiti u izgradnju stanova, i koristi javni novac da mladi uđu u svoj stan bez dužničkog ropstva do 70-80. godine zato imamo „plan za stan“. Izdvajanjem 1 posto državnog proračuna godišnje možemo u pet godina sagraditi 15.000 stanova koje ćemo staviti na tržište pod normalnim uvjetima, a onda i cijene komercijalnih stanova će morati biti niže”, istaknuo je Grbin.

Po završetku konferencije članovi SDP-ove koalicije uputili su se na Trg Stjepana Radića kako bi nastavili neformalno druženje s Velikogoričanima.

(tekst: vgdanas.hr)