Grbin: Zbog Beroša i Plenkovića Hrvatska postaje nenormalna zemlja

Zahvaljujući premijeru Andreju Plenkovići i ministru zdravstva Viliju Berošu Hrvatska postaje nenormalna zemlja, ustvrdio je u utorak predsjednik SDP-a Peđa Grbin iznoseći u Saboru razloge zahtjeva oporbe za izglasavanjem nepovjerenja Berošu.

“Hrvatska zahvaljujući vama ministre Berošu, ali još više zahvaljujući Plenkoviću postaje nenormalna zemlja, zemlja u kojoj ponašanje izvan okvira postaje normalno, prihvatljivo i cijenjeno”, poručio je Grbin ministru, rekavši da bi samo problemi dugova i problemi s platformom za cijepljenje bili dovoljan razlog za njegov odlazak.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu podnio je 41 oporbeni zastupnik navodeći kao razloge nagomilane probleme u zdravstvu, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša.

Grbin je ustvrdio da je zadnjih godina došlo do srozavanja kvalitete i nefunkcioniranja sustava zdravstva te da je sve eskaliralo za vrijeme Beroša, uz rast dugova, posebice veledrogerijama, unatoč tome što izdvajanja za zdravstvo rastu.

“Ministre to nije samo vaša odgovornost već i vaših prethodnika, ali i predsjednika Vlade koji vas pušta da unatoč nesposobnosti vodite sustav i ministra financija Marića koji ne vodi brigu o tome gdje curi novac, ali prije svega vaša odgovornost jer ste vi ministar zdravstva”, poručio je Grbin Berošu.

Smatra da su samo dugovi u zdravstvu i to što su bolnice ostale bez lijekova dovoljni razlozi da Beroš podnese ostavku.

Grbin je podsjetio na niz afera koje su se događale u zdravstvu – nefunkcioniranje platforme “cijepi se”, cijepljenje preko reda, dodjeljivanje posla informatizacije zdravstva tvrtki koja se bavi cvijećem i poslova bivšim ministrima, te slučaj Dijane Zadravec iz Klinike za tumore pročitavši transkript razgovora između Beroša i Zadravec.

“Slučaj Zadravec i sve što se događa na Klinici za tumore ne navodi se u zahtjevu za izglasavanje povjerenja, ali to je još jedan razlog za odlazak Beroša jer je morao za sve znati”, ustvrdio je Grbin istaknuvši da iza svega stoji unutarstranački obračun u HDZ-u za upravljanje bolnicom.

Na čelo bolnica dovode ljudi od političkog, a ne stručnog integriteta, sustavom se ne upravlja, novca curi svuda i to direktno utječe na život i zdravlje ljudi, dodao je.

Umjesto upravljanja zdravstvenim sustavom imamo dugove, obustavu isporuka lijekova, nefunkcioniranje sustava cijepljenja, javne nabave po klijentelističkim i koruptivnim metodama, unutarstranačko kadroviranje, i zbog toga Beroš mora otići, zaključio Grbin.

HDZ-ovi zastupnici ocijenili su izlaganje Grbina jeftinim politiziranjem i populizmom, te iznošenjem neistina.

“Nisam kao pacijent primijetio da nedostaje lijekova i osoblja, bio sam zbrinut kao i stotine drugih koji su preživjeli pandemiju, bio sam u najboljim rukama i čestitam ministru i svim liječnicima”, istaknuo je Đakić iz HDZ-a.

Na to je Grbin ustvrdio kako nisu svi pacijenti saborski zastupnici k tomu još iz HDZ-a i nisu svi mogli uživati u takvom tretmanu.