Hajdaš Dončić: Nama je cilj pobijediti političkog neprijatelja

“Nama je cilj pobijediti političkog neprijatelja, a ako analize pokazuju da u tim izbornim jedinicama možemo na taj način dobiti mandat dva više to znači da će HDZ imati mandat dva manje što je dobro. Možemo prijedlogom takve točkaste koalicije igra na kartu veće izlaznosti.”

Hoće li doći do predizborne lijeve koalicije između SDP-a i Možemo? To je jedno od najvećih pitanja nakon nedavno skupa lijeve oporbe na Markovom trgu u Zagrebu. Večernjakova reporterka Petra Maretić Žonja danas je u studiju Večernji TV ugostila podpredsjednika SDP-a Sinišu Hajdaš Dončića s kojim je razgovarala o toj mogućoj suradnji, kako gleda na postupak Socijaldemokrata kao i drugim pred izbornim temama.

Hajdaš Dončić je rekao kako je Predsjedništvo SDP-a na svojoj posljednjoj sjednici donijelo jednoglasnu odluku da se predsjednik strane Peđa Grbin daje mandat da nastavi razgovore s Možemo kao i drugim političkim strankama koje su im se pridružile na nedavnom prosvjedu na Markovom trgu. Plan je da za desetak dana se na sjednici Predsjedništva ponovno razgovara i vidi jesu li politički programi SDP-a i potencijalnih koalicijskih partnera kompatibilni. Komentirao je i prijedlog Možemo da u točkastu koaliciju s SDP-om idu u 4., 5., 7. i 9. izbornu jedinicu gdje bi sinergijom išli protiv „političkog neprijatelja, a to je HDZ“.

“Nama je cilj pobijediti političkog neprijatelja, a ako analize pokazuju da u tim izbornim jedinicama možemo na taj način dobiti mandat dva više to znači da će HDZ imati mandat dva manje što je dobro. Možemo prijedlogom takve točkaste koalicije igra na kartu veće izlaznosti. Pri tome je SDP bio otvoren za koaliciju i nije imao figu u džepu te imamo cilj da promijenimo sustav upravljanja. S jedne strane je despot, a s druge hrvatska republika. Mi se zalažemo za hrvatsku republiku” rekao je Hajdaš Dončić.

Kada je riječ o potencijalnim koalicijama, uključujući i onu s Ivicom Puljkom u Splitu, kazao je kako ne očekuje probleme u stranačkim organizacijama napominjući kako je odluka da Grbin dalje razgovara sa njima donesena jednoglasno dodajući kako su ti dogovori još daleko.

Na upit o mogućoj koaliciji sa Socijaldemokratima kazao je kako ona ne dolazi u obzir te rekao kako se hrvatski problemi rješavaju u Hrvatskoj. Na taj način je komentirao angažiranje od strane Socijaldemokrata lobista koji ih trebaju promovirati u Kongresu SAD-a. U svom stilu komentirao je i kako točan datum izbora za sada zna samo Luj XIV misleći na Andreja Plenkovića za čiji način vladanja je rekao kako on proizlazi iz njegovog osobnog habitusa napominjući kako je „dva puta dva puta ali i da bi tri puta bilo previše“.

Hajdaš Dončić se ne slaže s mišljenjima da je oporba razjedinjena i SDP slab rekavši kako razgovaraju s dva bloka potencijalnih koalicijskih partnera kao i da je tijekom proteklih mjeseci pa i godina jasno komunicirao svoje razne stavove i politike. Za ZDZ je rekao da nikada nije niti prestao da desničari te da je i dalje dio članstva te strane desno desno dok ih je dio prešao u DP. Kazao je i kako je u HDZ-u ipak prevladala kanadska struja. Dotakao se i Ivana Turudića rekavši kako on nije smio biti izabran za glavnog državnog odvjetnika te još jednom rekao kako će prva odluka SDP-a i partnera, kada pobijede na izborima, biti smjena Turudića.

Najavio je i kako će uskoro biti objavljen predizborni program SDP-a koji je na finalnim podešavanjima kao i da će ići u ozbiljni reformu zakonodavstva.

“Zalažem se da dio programa postane i demografska mjera po kojoj bi svaka osoba koja napuni 25 godina od države dobila 30.000 eura. Taj novac bi mogli da iskoriste za posao, stambeno pitanje ili bilo što drugo. To bi bila demografska mjera namijenjena mladim osobama. Svake godine od 38.000 do 40.000 ljudi u Hrvatskoj napuni 25 godina” rekao je Hajdaš Dončić.

 

(Izvor: Večernji list)