Hajdaš Dončić: Vjerujem da će Plenković podržati Turudića jer je odlijepljen od stvarnosti

Predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i saborski zastupnik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić, gostovao je u Novom danu kod Nine Kljenak gdje je komentirao slučaj Turudić i SMS poruke koje je razmjenjivao s Josipom Rimac.

Hajdaš Dončić smatra da ćemo danas nakon predsjedništva HDZ-a biti jasno što planiraju s Turudićem.

“Bili su malo zbunjeni i ne znaju kao reagirati. Poznajući njihov habitus danas će vjerojatno podržati Turudića, iako imaju vremena ponovno raspisati izbore, no bilo bi najpoštenije održati parlamentarne izbore i da se nova većina u Saboru složi oko izbora šefa DORH-a”, rekao je.

Osvrnuo se i na to zašto Plenković inzistira na Turudiću.

“S ovim kandidatom premijer dobiva novog glasnogovornika protiv predsjednika Zorana Milanovića. Njegovo cijelo političko djelovanje ima dva cilja. Prvi je napakostiti predsjednika i naći osobu koja ga živcira i za to je Turudić idealan lik. Drugi cilj je što prije skrenuti prema Bruxellesu. Njemu trebaju izbori prije europskih izbora, iako oni mogu biti i u 9. mjesecu, kako bi riješio sve svoje probleme”, dodao je.

“HDZ ima stabilno biračko tijelo, oko 25 posto, i čak i u doba Sanadera nisu pali. Postoji veliki broj neodlučnih i ako ćemo mi ako oporba uspjeti dobro iskomunicirati, a to je da Hrvatska ima ogroman problem s korupcijom i da nemamo razvojnu politiku, to ne mogu biti ulazak u euro i Schengen jer su to samo alati. Onda se HDZ može promijeniti demokratskim putem, ako to nije dovoljno onda smo kao društvo u velikom problemu. Biračko tijelo HDZ-a neće biti okrznuto ovime, apsolutno ne”, naveo je.

Što se Turudića tiče smatra da je ključno da je on lagao saborskom Odboru na pitanje poznaje li Rimac.

“Kada vidite tu kronologiju i sastanke to baš ne izgleda tako. SOA kroz sigurnosne provjere i druge alate to bilježi. Taj alat kada ste predsjednik ili premijer možete dobiti da se neka osoba ne imenuje na određenu funkciju, ali to ne služi kao dokazni materijal i ne možete na temelju toga pokrenuti postupak”, objasnio je Hajdaš Dončić.

“Oko šefa DORH-a trebate imati bar malo širi društveni konsenzus. Ja vjerujem da će ga Plenković unatoč svemu podržati jer je odlijepljen od stvarnosti i čak kada dođe na tu funkciju on je invalid. Dakle, 46 posto građana si ne može priuštiti godišnji odmor, cijena hrane je 40 posto inflacije, ljudi generalno lošije žive, a on priča o uspjesima svoje vlade, on živi u nekom svom balonu”, rekao je.

Što se sigurnosne provjere ministara tiče kaže da bi premijer trebao znati svoje ljude i za njih snositi odgovornost.

“Ja sam vidio da Plenković stvarno zna izabrati kadrove, tu je najbolji”, rekao je sarkastično.

(tekst: N1 Hrvatska)