Izborni program RESTART koalicije za izbore za Hrvatski sabor 2020. godine

Mi, stranke bliskih svjetonazora i sličnih programa socijaldemokracije, lijevo-ga centra, progresivne i liberalne demokracije i zelenoga razvoja – Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Hrvatska seljačka stranka (HSS), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Snaga i Građansko-liberalni savez (GLAS), te ne-zavisni kandidati – za predstojeće izbore za Hrvatski sabor stvorile smo izborno zajedništvo u RESTART koaliciji. Na temelju naših političkih programa i konkretnih politika građankama i građanima Hrvatske nudimo zajednička rješenja novoga početka u svim segmentima društva i gospodarstva. Hrvatska treba društvene, gospodarske i političke promjene i to je ono što naš Izborni program definira. Ovaj program naš je prijedlog svima koji vjeruju da je bolja Hrvatska moguća. Umjesto puke oporbene kritike, mi nudimo nova načela i mjere za sveobuhvatnu transformaciju ekonomije i društva.

Današnja je Hrvatska ekonomski slaba, demokratski deficitarna, obrazovno zastarjela, infrastrukturno zapuštena, socijalno podijeljena i administrativno neučinkovita. Uza sve to, Hrvatska je pogođena i novom globalnom krizom koja je stanje samo pogoršala. Stoga je potreba za korjenitim promjenama hitna. Hrvatska treba restart u svim segmentima.

Ovim programom osiguravamo novi početak za Hrvatsku i njene građane. Cilj je u što kraćem vremenu sanirati posljedice krize izazvane pandemijom COVID-19, pokrenuti gospodarstvo, smanjiti nezaposlenost te omogućiti rast plaća i mirovina, odnosno rast standarda naših građana. Pri tome, naš je fokus i na zaštiti i stabilnosti demokratskog poretka, jačanju institucija, poštovanju temeljnih ljudskih prava i sloboda te poticanju jednakih mogućnosti za sve naše građane. Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere. Ključno je ne dopustiti da hrvatska ekonomija preduboko potone i učiniti sve da oporavak traje što kraće.

Koalicije koje je predvodio SDP već su nekoliko puta pokazale da najbolje funkcioniraju u kriznim situacijama te da imaju ljude i kapacitet za izvlačenje zemlje iz krize.

Izolacija, recesija i depresija dočekale su nas i 2000. i 2011. godine. Povijest se ponavlja. Budući da se kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 na određeni način može promatrati kao nepredvidljiva, elementarna nepogoda, sigurni smo da možemo relativno brzo vratiti Hrvatsku u novo normalno stanje. Ovim Izbornim programom definiramo rješenja za izlazak iz krize, ali predstavljamo i svoj odnos prema budućnosti te stvaramo koncept modernog progresivnog svjetonazora, čije smo vrijednosti i prakse spremni oživotvoriti u Hrvatskoj.

SDP-program-restart