Izgradnja igrališta za golf “Baštijunski brig” nije projekt u javnom interesu ili interesu Republike Hrvatske

Na danas održanoj konferenciji za novinare u organizaciji Savjeta za zaštitu okoliša SDPH Renata Sabljar-Dračevac, predsjednica ŽO SDP-a Zadarske županije, Nikola Turčinov, potpredsjednik SDP-a Grada Zadra, oboje županijski vijećnici, te Mirela Holy, predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDPH i potpredsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša, istaknuli su da izgradnja igrališta za golf s pripadajućim sadržajima ”Baštijunski brig” u Zadarskoj županiji nije projekt od javnog interesa ili državnog interesa Republike Hrvatske.

Radi se o projektu koji je od partikularnog financijskog interesa investitora, a na ovom se projektu jasno vide sve slabosti Zakona o golf igralištima na koje je stranka upozoravala tijekom rasprava o prvoj i drugoj varijanti ovog štetnog i nepravednog zakona. Sudionici/e konferencije su naglasili kako SDP nipošto nije protiv golfa i golf igrališta, već protiv beskrupuloznog pogodovanja šačici investitora koji su u vrlo prijateljskim odnosima s vladajućim elitama na državnom i lokalnom nivou. Da investitorima u golf igrališta i njihovim političkim ”pokroviteljima” nije u interesu izgradnja golf igrališta kao dodatnih turističkih sadržaja, već jednostavno i jeftino preuzimanje atraktivnih zemljišta koja se koriste za enormnu izgradnju tzv. dodatnih sadržaja, čitaj apartmana i smještajnih kapaciteta, zorno potvrđuje slučaj projekta ”Baštijunski brig”.

Renata Sabljar-Dračevac i Nikola Turčinov upozorili su da su materijal od gotovo 30 stranica za ovaj projekt dobili na samoj sjednici Županijske skupštine što jasno ukazuje da se odluke na Skupštini donose forme radi. Ovim se projektom predviđa izgradnja čak 112 vila, 10 apartmanskih građevina i hotela što ukupno daje 123 objekta, veličine veće od prosječnog sela, odnosno gotovo 140.000 m2, a na igralištu od 18 rupa dnevno može igrati maksimalno 100 igrača što najjasnije govori o stvarnim namjerama investitora. Osim što će se realizacijom ovog projekta građanima oteti vrijedno poljoprivredno zemljište za što će dobiti beznačajne naknade, država će pogodovati investitorima i na način da će omogućiti smanjenje obuhvata Parka prirode Vransko jezero, područja zaštićenog Zakonom o zaštiti prirode. Zbog toga je ovaj projekt dvostruko skandalozan: prvo zbog bezočnog pogodovanja investitorima zainteresiranima za ostvarivanje profita apartmanizacijom negrađevinskih područja, a drugo je ugroza prirode, zaštićenih vrsta i biljaka u Ornitološkom rezervatu koji je prirodni biser Zadarske županije.

Neven Mikec, sin glavnog investitora i suvlasnika tvrtke VMD Antuna Mikeca, bivši je tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, a sada zamjenik šefa misije pri UN-u.