Jakšić: Sve krize su nam pokazale da su Hrvatskoj potrebne žestoke strukturne reforme

Što je obilježilo rad desetog saziva Hrvatskoga sabora – koje odluke, koji zakoni, koja sve politička previranja u protekle četiri godine? Mišel Jakšić iz SDP-a u “U mreži prvog” Hrvatskog radija istaknuo je kako je ovaj saziv bio vrlo specifičan zbog svega onoga što se događalo u Hrvatskoj i na svijetu, počevši od covid pandemije, potresa koji su zadesili Hrvatsku, pa do ratnog stanja i ruske agresije u Ukrajini i svega što se sada događa u pojasu Gaze.

“Sigurno je da su to stvari koje puno toga diktiraju i puno toga mijenjaju u našim životima i u našem poslovanju. Svi znamo kako to izgleda. S aspekta Hrvatske moram reći da smo imali oko toga veliko suglasje u početnim fazama, poglavito kad krenemo od COVID-a pa i pomoć nakon potresa. No, s vremenom, zbog politizacije i problema koji su se putem događali, to nažalost suglasje i to veliko jedinstvo je nestajalo. Sjetimo se kako je kretala borba protiv COVID pandemije, svi smo bili jedno, a onda kad se počelo politizirati i objavljivati da ga je Hrvatska pobijedila prva u svijetu, stvari su krenule u krivom smjeru”, prisjeća se Jakšić.

Kazao je da su nam sve te krize pokazale da su Hrvatskoj potrebne žestoke strukturne reforme.

“Vidjeli smo da nismo poljoprivredno samodostatni, da su se granice zatvorile na dulji period ne bismo imali dovoljno vlastite hrane. Vidjeli smo što nam rade problemi u dobavnim lancima i koliko je naša proizvodnja slaba. Isplivalo je do kraja koliko imamo problema sa strukturom svoje radne snage, zapravo je nemamo dovoljno zbog iseljavanja. Ono što tu moram reći je da Vlada, osim pucanja određene pomoći, nije napravila ništa da te trendove promijeni. Mi smo u poljoprivrednoj proizvodnji tamo gdje smo bili 2019. godine. I ne vidim da se išta događa da bi se promijenilo, da bi se proizvodilo i da bismo mogli reći: “Da, Hrvatska ima prirodne resurse i proizvodit ćemo dovoljno hrane”. To je s onog strateškog aspekta.

S aspekta vladanja već je puno toga rečeno o ovom sazivu. Ja bih rekao samo da smo imali Vladu za koju ne pamtimo da je imala toliko afera, toliko korupcijskih sumnji. Zapravo, ovo je prva Vlada u kojoj je ministar u mandatu uhićen, plus još neki koji su stavljeni pod sumnju optužnice, zbog toga su morali izaći iz Vlade. I to je jedno lice koje govori kako je ova Vlada vladala ove četiri godine. Za sam “finiš” dogodilo se nešto što, da mi je netko rekao prije pet godina da će se događati u mandatima Andreja Plenkovića, ja prvi bih mu rekao da je lud kao SDP-ovac, a to su “Lex AP” te cijela procedura koja je nastala oko imenovanja glavnog državnog odvjetnika. Jednostavno ponašanje, komunikacija, busanje u junačka prsa je nešto što je puno primjerenije Vučiću i Orbanu nego Bruxellesu na koji se naš premijer toliko voli pozivati”, rekao je Jakšić.