Jakšić: Ustavni sud se odmah mora očitovati o promjenama izbornih jedinica jer nam inače prijeti ustavna kriza

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik SDP-a Mišel Jakšić za Nacional otkriva zašto smatra da bi Ustavni sud trebao poništiti prijedlog HDZ-a i Andreja Plenkovića o novom izgledu izbornih jedinica.

Umjesto otvorenog, jasnog i transparentnog procesa i zakona koji će trajati više od jednog izbornog ciklusa, nama je oktroiran izborni zakon koji je u nekom podrumu pisao Vladimir Šeks, izjavio je u razgovoru za Nacional gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik SDP-a Mišel Jakšić. On je izrazio nezadovoljstvo promjenama izbornog zakona koje je prije desetak dana predstavio premijer Andrej Plenković te je apelirao na suce Ustavnog suda da što prije daju pravorijek o ustavnosti ovih prijedloga jer bi, kako tvrdi Jakšić, ako s odlukom odugovlače moglo doći do ustavne krize.

Mišel Jakšić rođen je 1986. godine, a trenutno obnaša treći mandat na čelu Koprivnice, grada koji je direktno obuhvaćen promjenama izbornog zakona te je priključen u izbornu jedinicu s velikim dijelom Slavonije. No Koprivnica je i jedan od gospodarski najrazvijenijih hrvatskih gradova, a Jakšić govori o tome kako je Koprivnica došla do tog rezultata, čak i bez uvođenja prireza.

NACIONAL: Premijer Plenković je nedavno predstavio promjene izbornog zakona, a samim time i novi izgled izbornih jedinica, kako komentirate promjene?

Konačno je pokazano lice i naličje HDZ-ove politike. U Bruxellesu se pokazuje ušminkano lice najboljih europskih učenika, a kod kuće se pokazuje naličje nedemokratske politike, kao da smo u nekakvoj balkanskoj krčmi. Izborna materija je prvorazredna demokratska materija kojom se definiraju pravila igre za demokratske i pravedne izbore. Ako je iz procesa utvrđivanja te važne materije isključena stručna javnost koju se još i dodatno vrijeđa i omalovažava, ako su isključene stranke iz oporbe, a istovremeno si dobio na izborima svega nešto više od trećine glasova, onda se takvo postupanje može nazvati nedemokratskim. Takav odnos prema izbornim pravilima kakav su nametnuli HDZ i Plenković dovodi do dodatne erozije povjerenja građana u izbore. Umjesto otvorenog, jasnog i transparentnog procesa i zakona koji će trajati više od jednog izbornog ciklusa, nama je oktroiran izborni zakon koji je u nekom podrumu pisao Vladimir Šeks. Ali oni nemaju hrabrosti reći da je otac i majka ovog frankenštajnovskog uratka onaj čija uloga u hrvatskom pravosuđu nije baš najblistavija. Smiješna izgledaju nemušta objašnjenja da su ovaj prijedlog kreirali neki nevidljivi stručnjaci i timovi čija imena skrivaju. Po nekom Šeksovu ključu prekrojene su granice izbornih jedinica, a upravo su te nove granice najbolji dokaz promašene HDZ-ove politike koja je opustošila Slavoniju, pa su zbog mira u kući stvorili privid jedinstva u stranci. Nije njih briga za Hrvatsku, za Slavoniju. Oni se brinu samo za to kako se zadržati na vlasti kako bi nastavili hraniti hobotnicu čije krake pratimo po hrvatskim sudovima, USKOK-ovim hodnicima i istragama. Njih ne zanima niti jednostavno pitanje: pa zašto imamo za pola milijuna više birača nego punoljetnih stanovnika?! Zašto okrećete glavu od nereda u popisu stanovništva i registru birača? Sve upućuje na to da se politika vodi po onoj staroj „drži vodu dok majstori u Bruxelles ne odu“.

NACIONAL: Upravo je vaša Koprivnica jedan od gradova na koji su te promjene utjecale te od sada spada u izbornu jedinicu s većim dijelom Slavonije te Osijekom kao najvećim gradom.

Prvo, nije nikakav problem što se moj grad nalazi u istoj izbornoj jedinici s Osijekom, Viroviticom i brojnim drugim gradovima i općinama naše Slavonije, dijela Hrvatske s kojim dijelimo i zajedničku ljubav prema našoj Dravi. U demografski puno ljepšim vremenima bili smo poznati po brzom vlaku Podravki koji je najbolje govorio i o gospodarskoj razvijenosti, ali i o mladosti u tim prostorima. Te mladosti je danas nažalost sve manje, a duboko vjerujem da zajedno na našim prostima uz Dravu, na ostacima Panonskog mora imamo i ljude i prirodne i gospodarske resurse da Slavonija i Podravina zajedno naprave nove iskorake za našu novu mladost. Na načelnoj razini mi je žao što je Koprivničko-križevačka županija jedna od rijetkih koja je razbijena, što je i pljuska lokalnom HDZ-u, ali i njihovim žetončićima u županiji.

NACIONAL: Pokušava li HDZ tako na neki način “oslabiti” glasove SDP-a i oporbe u njima ne toliko sklonoj Koprivnici i okolici?

Bahatost i izostanak sluha za interese Hrvatske su se već obili o glavu HDZ-u u dva navrata. Nemojte se iznenaditi da se isto ponovi i sada. To će pokazati posebno glasači u ovim „rascijepanim“ županijama koje će svojim glasom kazniti HDZ za ovakav nekorektan odnos. Tako bi se njihova želja za povećanjem izbornih šansi kroz mijenjanje granica izbornih jedinica u dijelovima zemlje gdje HDZ ostvaruje slabiji rezultat mogla pretvoriti u grobara lijepih snova. Mi iz SDP-a ćemo se svojim socijaldemokratskim programom za teška vremena, ali i s kvalitetnim ljudima na listama, s timom vrsnih ljudi koji već danas mogu preuzeti odgovornost za vođenje Hrvatske pokrenuti promjene neophodne našoj zemlji. Sada je vrijeme za kažnjavanje „uskokolične“ politike, nedosljednosti i izostanka bilo kakvih istinskih reformskih zahvata, a posebno za katastrofalno nesnalaženje i nesposobnost kod obnove potresom pogođenih dijelova zemlje, ali i za demografsko pustošenje kakvo se ne pamti u našoj Hrvatskoj.

NACIONAL: Postoji li mogućnost da i ovaj prijedlog zakona ne prođe test na Ustavnom sudu i što bi se zatim dogodilo, bi li bila ugrožena ustavnost cijelog izbornog procesa?

Sve drugo osim poništenja novog zakona o izbornim jedinicama bilo bi neshvatljivo. Ako su redom svi ustavnopravni stručnjaci ocijenili novi zakon protivnim duhu Ustava, onda bi ustavni suci morali iščitati istu prirodu novog rješenja. S obzirom na izborni kalendar, pozivam Ustavni sud da se odmah očituje o prijedlogu zakona kako bi se onemogućilo odugovlačenje i ugrožavanje demokratskog izbornog procesa. Njihovo kašnjenje u očitovanju, odnosno donošenje pravorijeka u studenome može dovesti do ustavne krize.

NACIONAL: Općenito kada se pogleda cijela slika tih promjena, je li zapravo HDZ napravio tzv. gerrymandering, odnosno prekrajanje izbornih jedinica karakteristično za američku politiku, više nego europsku?

HDZ šalje nekoliko katastrofalnih poruka koje imaju poveznicu i s gerrymanderingom, ali i s trumpizmom. Katastrofalne su poruke u stilu „mi smo vlast i bit će onako kako mi kažemo jer nemamo potrebe razgovarati ni s kim“. Katastrofalna je poruka premijera Plenkovića po kojem su mogli smisliti izborni zakon po kojem bi HDZ vječno bio na vlasti. Katastrofalne su poruke profesorima da su oni samo sateliti s kojima on ne želi razgovarati, ili da bi ih učlanio u HDZ. Takav politički diskurs je nedopustiv, ima opasne antidemokratske tendencije i može dovesti do opasnih anomalija u zemlji. A u takvoj Hrvatskoj 2030. ne želim živjeti. Moja Hrvatska 2030. je moderna i demokratska država, u kojoj se uvažava politička oporba, u kojoj je nezamislivo da pola Vlade završi u zatvoru ili pod istragama. Moja Hrvatska 2030. je zemlja u kojoj se vraćaju naši iseljenici, obitelji jer se u njoj dobro i kvalitetno živi, u kojoj su radnici dobro plaćeni, u kojoj se za posao ne moraš učlaniti u HDZ ili u bilo koju drugu stranku. Moja Hrvatska 2030. je zemlja u kojoj su svi jednaki pred zakonom, u kojoj sudovi donose pravedne sudske odluke u razumnom roku. Moja Hrvatska 2030. nije kopija ni Orbanova ni Vučićeva modela vladavine u kojoj je duboka podjela na nas i njih, na naše i njihove. Hrvatska mora izbjeći scenarij u kojem tko nije s nama onda je protiv nas.

NACIONAL: Vratimo se na trenutak na Koprivnicu koja je očito trn u oku HDZ-u, u čemu je tajna dugogodišnje vladavine SDP-a u vašem gradu?

Tajne nema, samo jedna racionalna, odgovorna, progresivna i otvorena politika. Godinama čuvamo i razvijamo Koprivnicu kao grad otvorenosti i tolerancije, ali i snažnog gospodarstva, visokog društvenog standarda i razvijene komunalne infrastrukture. U puno toga prednjačimo u Hrvatskoj pa smo tako i sada u jednom ogromnom investicijskom ciklusu gdje smo izgradili novu školu, rekonstruirali trgove, provodimo aglomeraciju, izgradili smo novi vrtić, spremamo se izgraditi dva nova vrtića, dodjeljujemo stipendije svim redovitim studentima, uskrsnice i božićnice svim umirovljenicima. Od malih nogu razvijamo svijest o odgovornosti i radu, o ljubavi prema svome gradu, o očuvanju okoliša, ali i o pomaganju onima koji trebaju pomoć zajednice. Takav je naš podravski, marljivi duh osnažio grad i gospodarski, ali i društveno. Recimo, zaposlenost nam je najveća u posljednjih 15 godina. Drugi smo grad u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada, imamo vjerojatno najniže gubitke u vodovodnoj mreži, a sve to bez prireza i s jednim od najnižih cijena javnih usluga u državi.

NACIONAL: Podravka je sigurno jedan od pokretača gospodarstva Koprivnice, kakav je vaš odnos kao gradonačelnika s Upravom i jeste li zadovoljni smjerom u kojem ide kompanija koju vodi bivša ministrica Martina Dalić?

Odnosi su korektni, a takvi i moraju biti jer duboko vjerujem da bez Podravke nema snažne Koprivnice, kao što ni bez Koprivnice nema snažne Podravke. Martina Dalić sa svojim timom pokrenula je novi investicijski ciklus u životu Podravke i to upravo na području Koprivnice i Podravine. Podržavam i svaku namjeru i razgovore o povećanju plaća radnika, ali i revitalizaciju naše poljoprivrede. Tu očekujem da će punu potporu dati mirovinski fondovi, ali i Vlada jer ne smijemo i ne možemo robovati isključivo dobiti koja bi se zasnivala na malim primanjima. Nema Hrvatske, nema Koprivnice, nema Podravke bez dobro plaćenih radnika. Jednako tako bez proizvodnje hrane i razvijanju i realizaciji koncepta samodostatnosti u prehrani vlastitog stanovništva ne možemo planirati budućnost naše zemlje. Podravka je sigurno kompanija koja može i treba biti pokretač hrvatske poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

NACIONAL: Kao što ste spomenuli, Koprivnica je jedan od rijetkih gradova koji nemaju prirez, koliko će onda na gradski proračun utjecati porezna reforma i kako općenito gledate na najavljene izmjene?

S obzirom na to da nemamo prirez, nama se u suštini ne mijenja ništa. No moram reći da ovo nije nikakva porezna reforma i čak je sam premijer prestao pričati da je reforma, ovo je samo bacanje kosti među građane gdje Vlada po enti put prodaje spin da eto ona ljudima diže plaće, a zaboravlja reći da se ne odriče poreznih prihoda države nego županija, gradova i općina. Kao što imamo i slučajeve gdje ministri građanima najavljuju povrat poreza i oni im pune novčanike, a zaboravljaju reći da račun za to ispostavljaju gradovima i općinama. Znajući koliko je medijalna plaća u Hrvatskoj manja nego u Sloveniji, moram reći da je ovo samo kozmetika i nekakvo minimalno dizanje plaća, a i to dizanje je inflacija odavno pojela. Potrebna nam je puno hrabrija reforma poreza na dohodak. Vlada sada zagovara natjecanje u konkurentnosti između gradova, u privlačenju novih stanovnika. Zašto takvu logiku ne primijeni i kad je slučaj država? Zašto se ne potrude da smanje opterećenje rada i plaća, zašto ne podignu efikasnost državnog sektora kako bi privukli stanovnike iz drugih EU država, umjesto da se naši mladi iseljavaju u druge članice? To nećete čuti od premijera Plenkovića i njegovih ministara.

NACIONAL: Hoće li nakon ove porezne reforme bogatiji biti još bogatiji, a oni s manjim plaćama ostati na istome, što zbog inflacije znači da će biti još siromašniji?

HDZ je stranka koja prvenstveno misli na one koji imaju više. Oni su i stranka krupnog kapitala. Tako svaka nazovi porezna reforma u njihovoj režiji kreće iz istog ishodišta: kako povećati primanja i zarade onih koji imaju više. I tu je suštinska razlika između SDP-a i HDZ-a. Prava porezna reforma bi bila da vodimo poreznu politiku tako da konačno one minimalne plaće dobiju prostor da skoče 200-300 eura. Kao što bi prava porezna reforma bila da konačno oporezujemo bogatstvo, a ne da štitimo model po kojem postajemo klasično rentijersko društvo. Nije normalna država u kojoj zamalo isti porez plaća onaj koji jedva ima 1000 eura plaću i netko tko renta 10 apartmana. HDZ svojim poreznim izmjenama cementira zatečeno stanje koje je u korijenu produkt one „povijesne i veleumne“ izjave „Tko je jamio je jamio“. Nemam ništa protiv uspješnih poduzetnika koji stvaraju novu vrijednost, koji zapošljavaju, proizvode, izvoze. Ali imam protiv onih parazitskih poduzetnika koji isključivo rade s državom uz pokroviteljstvo HDZ-a i njima bliskih interesnih skupina i pojedinaca. U Hrvatskoj uski krug ljudi je sve bogatiji, a povećava se udio osiromašenih. I onda se pojavljuje premijer Plenković i podigne plaće za sedam eura. Pazite, sedam eura za one s najnižim plaćama. Sramotno i ružno. To su procesi na koje trebamo ukazivati i protiv čega se i kao stranka i kao društvo moramo boriti. Ne smijemo dozvoliti da tako odnarođene financijske skupine postavljaju vlade i ministre, forsiraju privatizaciju zdravstva i obrazovanja kako bi oni bili još bogatiji, a običan čovjek udaljen od zdravstvene skrbi i jednakosti šansi u obrazovanju. To nije moja Hrvatska kakvu želim vidjeti. Moja je Hrvatska društvo jednakih mogućnosti, jednakih prava na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, jednakih mogućnosti za obrazovanje i stjecanje znanja i vještina na svim razinama obrazovanja. Svaki drugi scenarij koji guraju HDZ i njihovi prijatelji je duboko nepravedan i neprihvatljiv.

NACIONAL: Jedan ste utjecajnijih ljudi u SDP-u, kako vidite poziciju vaše stranke otprilike godinu dana uoči parlamentarnih i izbora za Europski parlament?

SDP je najjača oporbena stranka i glavni takmac HDZ-u. Prošli smo svoje katarze i raskole, radili smo putem i greške, ali i izvukli pouke. Stanje u državi nam sada daje još veći zadatak i još veću odgovornost da pronađemo u sebi novu snagu i novu energiju i da ponudimo jasne politike i mjere za Hrvatsku 2030-2050. Imamo dovoljno kvalitetnih ljudi koji mogu odgovoriti tom izazovu, a između ostalog to pokazuju primjeri brojnih uspješnih lokalnih sredina u kojima SDP pobjeđuje na izborima.

NACIONAL: Ankete vas drže otprilike na 15 posto, ali postoji li strah da na izborima potonete još niže, što SDP kao stranka može napraviti da se izbjegne takav scenarij?

Uvjeravam vas da će naš rezultat biti znatno bolji od toga. Pred nama je žestok rad na terenu, uz pokazivanje naših primjera dobrih praksi, ali i priprema kvalitetnijeg, hrabrijeg, energičnijeg, u konačnici i pravednijeg političkog programa od onoga koji gledamo u režiji HDZ-a i njihovih satelita. Pripremili smo plan za stan, plan za vrtiće, spremamo plan za pravosuđe, zdravstvo, kao i za promjenu ekonomske politike koja će biti zelena i održiva, a neće kao do sada poticati da krupni kapital doslovce guta budućnost naše zemlje.

NACIONAL: S druge strane, neki lokalni izbori, poput onih u Varaždinu ili mjesni u Trogiru, pokazali su da SDP itekako može konkurirati HDZ-u i uvjerljivo ga pobijediti?

Uostalom, to smo pokazali i u Koprivnici gdje smo prije 6 mjeseci na mjesnim izborima dobili 60% glasova. Sigurno je da navedeni rezultati govore o potencijalu koji SDP nosi u sebi. No ono što je još puno važnije i što me puni još većim optimizmom je to da to nisu samo brojke koje dođu i prođu, nego je veliko povjerenje građana koje se temelji na brojnim projektima koji mijenjaju na bolje život u općinama, gradovima i županijama gdje je na vlasti SDP s partnerima.

NACIONAL: Jesu li ti izbori pokazatelj kako SDP treba voditi kampanju, odnosno da više treba isticati uspješne lokalne čelnike poput vas, Nevena Bosilja i Kristine Ikić-Baniček?

Definitivno je da Neven Bosilj, Kristina Ikić Baniček, Ivana Marković, Ante Bilić, Zvonimir Novosel, Matija Mostarac, Zlatko Komadina, Željko Kolar, Mišo Krstičević i brojni drugi naši kolege gradonačelnici i načelnici mogu i trebaju donijeti jedan dodatni impuls, kvalitetu naše parlamentarne kampanje. Iza tih ljudi stoje jasni i opipljivi rezultati. No svakako da je tu potreban miks i nacionalne politike pa i EU politike i sigurno je da svoju vrijednost donose Boris Lalovac, Sabina Glasovac, Siniša Hajdaš Dončić, Mirela Ahmetović, Arsen Bauk, Ranko Ostojić, Branko Grčić, Biljana Borzan, Tonino Picula, Fred Matić. Naravno i brojni drugi. U ovoj kombinaciji čelnika u gradovima, općinama i županijama, iskusnih lica iz nacionalne politike, naših eurozastupnika koji moraju preuzeti i značajniju ulogu u nadolazećoj kampanji, ne treba sumnjati u uspjeh.

NACIONAL: Nacional je u prošlom broju pisao o mogućoj suradnji HDZ-a i Socijaldemokrata na parlamentarnim izborima, bi li za vas takva suradnja bila iznenađenje?

HDZ je u hrvatsku politiku uveo političku trgovinu i oktroirao model žetončića. A što se tiče ove suradnje HDZ-a i Socijaldemokrata na nadolazećim izborima, nikad ne reci nikad. Iako je to malo vjerojatan scenarij, imajući na umu s kim imamo posla u ovoj formuli, onda ostavljam male šanse i za takav savez. Poznajući dobar dio kluba Socijaldemokrata, bez obzira na to što danas više nismo zajedno, ne mogu vjerovati da bi recimo Ostojić ili Davorko Vidović pristali biti žetončići u torbi HDZ-a. Odlaskom preko te crte ne samo da bi iznevjerili sami sebe, već bi izdali i brojne druge svoje prijatelje, žive i one koji više nisu s nama, s kojima su u nekim puno težim vremenima čuvali i razvijali hrvatsku socijaldemokraciju. U strankama može dolaziti do sukoba, prijepora, raskola, ali mora opstati nešto što bismo mogli nazvati politički obraz. Kako je pokojni predsjednik SDP-a rekao, možemo izgubiti izbore, ali ne smijemo izgubiti obraz. Da parafraziran, možemo biti u dvije stranke, ali ne smijemo zaboraviti na socijaldemokraciju, na borba za bolje i pravednije društvo.

NACIONAL: Što je sa SDP-om, kada možemo očekivati prve odluke o nastupu na izborima s nekim drugim strankama? Vode li se već neki pregovori o tome?

SDP intenzivno radi na pripremi svoje kampanje i programa već neko vrijeme i naše članstvo, ljudi koje imamo, daju nam to u obvezu jer smo mi sigurno uz HDZ jedina stranka koja na izbore može izaći i samostalno. No isto tako povijest nam pokazuje da su progresivne snage najbolje rezultate na nacionalnim izborima ostvarivale kad su nastupale zajedno, tako da definitivno postoji prostor za razgovore. Da ima prostora za razgovor pokazuju i suradnje diljem Hrvatske, počevši od Zagreba jer se i tamo pokazuje da je puno toga kompatibilnog u politikama SDP-a i ostalih progresivnih stranaka predvođenih s Možemo!. Ono što moram naglasiti je to da sad ulazimo u fazu kad svatko od nas mora dati odgovor na pitanje želimo li biti kritičari ili analitičari i čekati da nam vlada jednog dana sama padne u ruke ili uložiti zajedničke napore za pobjedu na izborima i promjene u Republici Hrvatskoj za koje znamo da su nužne.

NACIONAL: Vjerujete li vi da Peđa Grbin može biti idući hrvatski premijer jer u javnosti se stječe dojam da većina ipak sumnja kako bi to bio dobar izbor za Hrvatsku?

Peđa Grbin je dobio veliku podršku i povjerenje članova i članica SDP-a, dakle nije netko to je postao predsjednik SDP-a ukazom ili zajedničkim skandiranjem dvorane kao što se znalo događati u nekim drugim strankama. Je li i njemu lako u svim kriznim momentima kroz kojem SDP prolazi u posljednjih recimo pet godina, sigurno je da nije, no isto tako kroz puno toga smo do sada prošli, na lokalnim izborima smo ostvarili korektan rezultat, unatoč najavi potopa i zaslužuje povjerenje da povede SDP u super izbornu godinu. Dojam je u politici nekad jako varljiva stvar jer po tom dojmu nitko nije očekivao da će Ivo Josipović postati predsjednik države 2009., Kolinda Grabar-Kitarović 2015., pa budimo realni ni možda Zoran Milanović 2020.