Klub zastupnika SDP-a podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti Uredbe o gospodarenju otpadom

Na današnjoj tematskoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode pod nazivom “Je li Uredba o gospodarenju otpadom unaprijedila sustav gospodarenja otpadom ili unijela dodatni nered?” Predsjednik Odbora Mihael Zmajlović uvodno je upozorio na važnost uspostave zakonodavnog okvira kojim se uspostavlja kvalitetan i ekonomski učinkovit sustav gospodarenja otpadom u svim jedinicama lokalne samouprave. Posljednjom izmjenom Uredbe o gospodarenju otpadom Vlada RH je narušila to načelo što je izazvalo val nezadovoljstva građana poskupljenjem usluge odvoza otpada te niz tužbi Ustavnom sudu.

Iz tog razloga, Klub SDP-a podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o gospodarenju otpadom. SDP-ov zastupnik, Peđa Grbin, jedan od autora spomenute inicijative naglasio je kako se Uredbom krši Ustav Republike Hrvatske kao i Zakon o održivom gospodarenju otpadom jer se korisnici javnih usluga tretiraju na različite načine bez valjanih razloga dok Ustav zahtjeva jednako tretiranje svih građana pred zakonom.

Nadalje, korisnici javnih usluga dijele se na kućanstva i ona koja nisu kućanstva, za što ne postoji uporište u Zakonu što posljedično dovodi do različitog tretmana i cijene koju građani plaćaju. SDP smatra da je odluku o obveznoj minimalnoj naknadi moguće uvesti jedino i isključivo zakonom, a ne podzakonskim aktom koji se donosi na temelju zakona u kojem ovakva naknada nije predviđena. Klub zastupnika SDP-a također upitnim smatra činjenicu kojom je Vlada određivanje dijela obvezne naknade prepustila predstavničkom tijelu lokalne jedinice, umjesto da je tu odluku donio davatelj usluga na temelju realnih pokazatelja a uz suglasnost izvršnog tijela jedinice lokalne samouprave.

Zaključno, Klub zastupnika SDP-a smatra da je Vlada povrijedila Ustav i Zakon o održivom gospodarenju otpadom prilikom donošenja Uredbe o izmjenama i dopunama, na način da je uvela kategoriju obvezne minimalne naknade za korisnike javne usluge iako to nije predviđeno zakonom te je korisnike podijelila u dvije kategorije, kućanstvo i korisnici koji nisu kućanstvo, za što nema uporišta u Ustavu ili zakonu.