Kolarić: Vlada blokira obnovu privatnih kuća u Zagrebu

U petak je V. d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić održao konferenciju za medije povodom godišnjice zagrebačkog potresa. Istaknuo je da vlada Andreja Plenkovića blokira obnovu privatnih zgrada i kuća te poručio Zagrepčanima da se bez promjene vlasti na državnoj razini neće tako skoro vratiti u svoje domove.

“Prije četiri godine Zagreb je zahvatio covid, a onda i razoran potres. Katastrofe gotovo biblijskih razmjera! Vrijeme straha danas je zamijenilo vrijeme ljutnje, jer nakon četiri godine, tek je manji dio privatnih zgrada i kuća obnovljen”, poručio je Kolarić s konferencije za novinare koju je gradski SDP na temu “Četiri godine od potresa u Zagrebu“ održao na križanju Đorđićeve i Petrinjske ulice.

Napomenuo je da je obnova domova i stanova građana u nadležnosti Vlade, jer 80 posto te obnove financira država, a 20 posto Grad te ocijenio da upravo ta obnova ide nedopustivo sporo.

“Vlada Andreja Plenkovića ponaša se prema glavnom gradu maćehinski, jer HDZ s državne razine blokira obnovu stanova Zagrepčana”, rekao je Kolarić.

Upozorio je i da se HDZ hvali da je obnovljeno tri tisuće objekata, no od toga je samo 300 konstrukcijskih obnova, u stvarnosti još 3200 privatnih objekata čeka na obnovu.

“Građani Zagreba žive kao izbjeglice u svome gradu, jer se ne mogu vratiti doma“, naglasio je Kolarić.

Za usporedbu je iznio podatke o obnovi javnih zgrada za koje je zadužena gradska vlast. Od 207 javnih zgrada obnovljeno je 177, mahom škola, vrtića, a još tridesetak se dovršava.

Kolarić koji obnaša dužnost i koordinatora SDP-a za I. izbornu jedinicu, poručio je da će nakon 17. travnja SDP s partnerima formirati vladu koja će čvrsto prionuti obnovi Zagreba.

Ujedno je pozvao Zagrepčane da se pridruže SDP-ovcima sutra u 11 sati na glavnom kolodvoru i kažu “DOSTA JE! Rijeke pravde dolaze!”