Kovačić: Ministarstvo branitelja neuspješno u rješavanju pitanja nestalih osoba, procesuiranju ratnih zločina, osnivanju veteranskih centara

Voditelj SDP-ovog Savjeta za ratne veterane, Vinko Kovačić, u priopćenju za medije osvrnuo se na poruke koje je ministar Medved poslao u TV emisiji Veterani mira 8. siječnja 2022. i natpisa u medijima (Jutarnji list, 10. siječnja 2022.) u kojem ističe kako se radi o manipulacijama, poluistinama i spinovima koji su u suprotnosti sa zbivanjima u veteranskoj populaciji.

Ministar se hvali velikim uspjesima u radu Ministarstva i osobnom podrškom ratnih veterana i veteranskih udruga za svoj rad. To potkrepljuje i nedavno dodijeljenom nagradom od jedne veteranske udruge koja mu je istu dodijelila u ime veterana (sic?!) Domovinskog rata. Ono što ministar ne spominje je da veteranskih udruga iz Domovinskog rata ima otprilike 1.300, a ne samo jedna te da oko 430.000 živućih hrvatskih ratnih veterana, što je otprilike 80 posto ukupnog broja ne sudjeluje u radu udruga. Od preostalih 20 posto veterana uključenih u rad udruga, HDZ manipulira s manjim dijelom njemu odanih udruga čiji su grlati predsjednici kupljeni sinekurama. Pitanje je i koliko ti predsjednici imaju podrške među svojim članstvom.

Nažalost, ministar ne smatra važnim spomenuti neuspješnost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju pitanja nestalih osoba, procesuiranju ratnih zločina, osnivanju veteranskih centara i drugih relevantnih tema iz Domovinskog rata i života ratnih veterana koje su puno važnije od toga ima li on podršku samo jedne braniteljske udruge.

Jednako tako, moramo se osvrnuti na navedene manipulacije koje proizlaze iz nedavno donesenog Zakona o hrvatskim braniteljima i članova njihovih obitelji. Dvije su teme osobito sporne u ovom Zakonu – produljenje stjecanja statusa hrvatskog branitelja i ratnog vojnog invalida s osnove bolesti te osnivanja Povjerenstva u kojima će liječnički timovi biti imenovani od ministra Medveda, u Ministarstvu hrvatskih branitelja i bez mogućnosti uvida javnosti u imena liječnika i rad Povjerenstva. To je nama neprihvatljivo i daje nam za pravo sumnjati u manipulaciju za stranačke potrebe.

Ovi prijedlozi su na tragu obećanja ministra Medveda prosvjednicima iz Savske 66 za pomoć u rušenju tada predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Većina prosvjednika bili su pripadnici HVO-a pa je tako i koncipiran ovaj Zakon. U fokusu ovih ostvarivanja prava ratnih veterana više od četvrt stoljeća nakon završetka Domovinskog rata su ostvarivanje prava HRVI po osnovi svih bolesti i proširivanja prava članova obitelji ratnih veterana. Na ovaj način dana je mogućnost osobama koje su se 26 godina nakon završetka Domovinskog rata sjetile da su bili hrvatski branitelji te tako posredno stekli status HRVI zbog povišenog tlaka, dijabetesa i sličnih bolesti koje su ionako posljedica određene životne dobi. Ne moramo naglašavati da je tako nešto jedinstven slučaj u svijetu.

Uz dobar „poguranac“ te bolesti se mogu podvaliti kao posljedica rata. Tako je samo lani po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja status ratnih vojnih invalida dobilo 5.497 hrvatskih branitelja. I sve to uz zatvaranje Registra (sada evidencije) ratnih veterana za javnost, koja tako nema uvida tko za naš novac ostvaruje prava iz ovakvog Zakona.

Uz dužno poštovanje prema nama za doprinos u obrani Domovine, moramo reći da smo u okvirima mogućnosti državnog proračuna kvalitetno zbrinuti, pogotovo kad se usporedi s drugim društvenim skupinama – civilnim invalidima, umirovljenicima, socijalno potrebitim skupinama, mladima.

Svako daljnje inzistiranje za izdvajanjem ratnih veterana iz društva, poput izgradnjom posebnih domova za umirovljene ratne veterane, dovode do daljnje getoizacije i nepovjerenja građana prema veteranskoj populaciji. Zbog svega navedenog smatramo ove poteze Ministarstva hrvatskih branitelja manipulacijom ratnih veterana u svrhu dnevne politike i pridobivanja biračkog tijela. Ako to ide iz članarina HDZ-a, to je u redu, ali ako se to radi novcem svih nas, to nećemo podržati.