Ministar Banožić državno zemljište dodjeljuje lokalnom HDZ-ovcu

Klub SDP-a održao je konferenciju za novinare u Hrvatskome saboru na temu slučaja zemljišta bivše vojarne u Jastrebarskom kako bi skrenuo pozornost javnosti na nevjerojatnu mogućnost da Ministarstvo državne imovine nauštrb jedinice lokalne samouprave državno zemljište dodijeli – nogometnom klubu. Radi se o slučaju 35 hektara državnog zemljišta bivše vojarne u Jastrebarskom, za koje bi Ministarstvo državne imovine do 31. prosinca 2019. godine trebalo potvrditi da prema svim zakonskim osnovama i dosadašnjoj praksi rješavanja zemljišta bivših vojarni pripada Gradu Jastrebarskom. Međutim, trenutna situacija ne upućuje na to.

Peđa Grbin, zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav postavio je pitanje zna li ministar državne imovine Banožić što piše u Zakonu u upravljanju državnom imovinom?

„Zakon o upravljanju državnom imovinom definira da pravo vlasništva mogu upisati jedinice lokalne samouprave na čijem se području nekretnine nalaze, odnosno pravne osobe kojih je jedinica lokalne samouprave osnivač. NK Vinogradar to nije, NK Vinogradar je udruga građana i ne postoji pravna osnova da bi se ista tretirala na bilo koji drugi način. Ponašanje Ministarstva i ministra ukazuje ili na potpuno nepoznavanje Zakona ili na svjesno kršenje Zakona da bi se nekome pomoglo da se materijalno okoristi,“  dodao je Peđa Grbin.

Ministarstvo ili ne poznaje zakon ili ga svjesno krši

Udruga NK Vinogradar je bespravno sagradila objekte na prostoru vojarne u Jastrebarskom, o čemu je obaviješteno Ministarstvo državne imovine, građevinska inspekcija i Ministarstvo graditeljstva, no nitko nije reagirao. Njihovo ponašanje ukazuje ili na potpuno nepoznavanje Zakona ili na njegovo svjesno kršenje da bi se nekome priuštila materijalna korist.

Objavljuje SDP Hrvatske u Četvrtak, 12. prosinca 2019.

Na njegovo izlaganje nadovezao se saborski zastupnik Mihael Zmajlović koji je skrenuo pozornost na još jednu sumnjivu situaciju s ministrom Banožićem. Naime, sukladno ustaljenoj praksi ministar potpisuje tabularnu ispravu ili ugovor. U slučaju zemljišta u Jastrebarskom ministar je osobno potpisivao zahtjeve za informacijama i potvrdama prema gradu Jastrebarsko, što u svakodnevnoj i uobičajenoj praksi rade stručne službe.

„Ministar je taj koji spis vidi na kraju, a on osobno se inače ne bavi poslovima pribavljanja potvrda, kao što je to u ovom slučaju. Dakle, ili stručne službe nisu htjele same uputiti taj zahtjev jer im je svima jasno da “ustanova-udruga” ne postoji kao pravni oblik i da se kroz neki takav kvazi termin pokušava namjestiti zemljište ili je ministru netko ovakav dopis podvalio na potpis. I jedan i drugi slučaj su velika sramota i pokazatelj nekompetencije ministra Banožića,“  istaknuo je Mihael Zmajlović.

O situaciji koja se događa u Jastrebarskom, govorio je i sam gradonačelnik Zvonimir Novosel. On je iznio kronologiju događanja i podsjetio da je Grad Jastrebarsko još 2009. godine podnio zahtjev za ustupanje prostora bivše vojarne „Dr. Ante Starčević“ u Jastrebarskom, kojeg je sama Republika Hrvatska proglasila neperspektivnim za potrebe koje je korišten. Novosel je optužio Ministarstvo državne imovine da je svojim postupanjem dozvolili da prostor u Gradu Jastrebarskom, koji se nalazi u neposrednoj blizini novouređenog Perivoja Erdody i od iznimnog je strateškog interesa za Grad Jastrebarsko, a unatoč interesu lokalne zajednice i aktivnom postupanju predstavnika lokalne vlasti, bude doveden u derutno, neuređeno, zarašteno i zapušteno stanje.

„Udruga NK Vinogradar je bespravno, bez dozvola i protivno važećem Urbanističkom planu, sagradila objekte na prostoru vojarne, o čemu je obavješteno Ministarstvo državne imovine, građevinska inspekcija i Ministarstvo graditeljstva, no naravno nitko od navedenih nije reagirao. Međutim, MIDIM istovremeno radi parcelaciju dvije pojedinačne nekretnine na prostoru bivše vojarne, koje u naravi predstavljaju sportske objekte – svlačionice i nogometno igralište, a udrugu NK Vinogradar, sam ministar Banožić u svojim dopisima naziva „ustanova-udruga“, koji pojam ne postoji i budi sumnju u nezakonita postupanja MIDIM-a i samog ministra Banožića. Uvidom u druge spise MIDIM-a utvrdili smo da MIDIM od drugih jedinica lokalnih samouprava u istovjetnim predmetima ne traži dostavu dokaza da je grad osnivač udruga koje koriste nogometna igrališta i sportske objekte, što dokazuje da MIDIM postupa pristrano, nejednako i ne na način propisan člankom 70. Zakona o upravljanju državnom imovinom, što opet može buditi sumnju da predmetno zemljište u Jastrebarskom već ima budućeg poznatog vlasnika – člana i sponzora HDZ-a,”  istaknuo je Zvonimir Novosel i naglasio da ga ovakav scenarij podsjeća na obrasce privatizacije iz devedesetih godina.

Novosel je na kraju i istaknuo kako slučaj bivše vojarne iz Jastrebarskog nije jedinstven slučaj, jer je darovanje državnog zemljišta jedincima lokalne samouprave već u nekoliko JLS uredno provedeno odlukom Ministarstva i temeljem članka 70. Zakona o upravljanju državnom imovinom.