Marić: Apeliramo da se zaustavi linč posvojene djece!

Unatrag gotovo dva mjeseca, otkako mediji izvještavaju o hrvatskim građanima uhićenim u Zambiji, zbog sumnje na pokušaj trgovine ljudima, u hrvatskom javnom prostoru, najviše zbog istupa neodgovornih političara, stvara se vrlo neprijateljski nastrojena atmosfera u društvu prema već posvojenoj djeci koja dovodi do rasne netrpeljivosti, što najoštrije osuđujemo!

Obraćamo se javnosti ponukani brojnim vapajima roditelja posvojitelja, osobito majki, kako bismo sve sudionike javnog dijaloga u ovoj izrazito osjetljivoj temi pozvali na zaustavljanje traumatizacije posvojene maloljetne djece – hrvatskih državljana i njihovih posvojitelja, te osobito na konstruktivan javni dijalog koji će biti usmjeren na traženje rješenja umjesto na hajku, linč i pripisivanje krivnje.

Smatramo da su povrijeđena prava do sada posvojene djece koja su zajamčena međunarodnim konvencijama koje su po svojoj pravnoj snazi iznad zakona RH i mi ih kao država potpisnica bezuvjetno moramo poštivati. Narušeno je njihovo pravo na privatnost, a u svom svakodnevnom okruženju izložena su stigmatizaciji i brojnim neugodnim komentarima. Zajedno sa svojim roditeljima, koji su ih posvojili, izloženi su rasizmu i prijetnjama, te im je povrijeđeno osnovno pravno na privatnost obiteljskog života.

Istovremeno, neki mediji u javnost plasiraju informacije koje naknadno bivaju demantirane, pri čemu nastaje nepopravljiva šteta, dok u hrvatskom društvu raste neprijateljstvo i nepovjerenje u sve involvirane institucije ove države. Smatramo da je ovakav diskurs u javnom prostoru senzacionalistički, štetan i nedopustiv!

Posljedice ove hajke neka će djeca osjećati za čitav život. Oni nisu nikakvi „crnčići“, „majmunčići“ ili „pokloni pod bor“, kako ih etiketiraju pojedini neodgovorni političari. Sramota! Ta su djeca hrvatski državljani! Mnoga od njih posljednjih desetak i više godina odrastaju u Hrvatskoj – i to je i njihova domovina!

Prošla su urednu socijalizaciju u zajednici (vrtićima, školama), a sada, zbog većeg broja neugodnih situacija, uznemiravanja, članaka pa i komentara na iste novinske članke u kojima se pišu rasističke poruke, izložena su prijetnjama i mržnji. Je li se itko, cijelo ovo vrijeme, upitao kako je posvojenoj djeci koja se suočavaju s takvim komentarima?! Koliko te djece proživljava strahove zbog svega ovog, sram, tugu i ponovno razočarenje u ljude?!

Pozivamo odgovorne predstavnike institucija, medije kao i sve građane da u komuniciranju o ovoj temi vode računa o pravima najranjivije skupine našeg društva, a to su djeca. Apeliramo na sve medije da pomognu u ovoj izrazito osjetljivoj temi. Nažalost, niti jedna od nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj nije reagirala i stala u zaštitu te djece.

Stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske te nadležno Ministarstvo da osiguraju prijeko potrebnu pomoć svim posvojiteljima i njihovoj djeci i da im omoguće potrebnu zaštitu i stručnu podršku. Pozivamo nadležnog ministra da utvrdi gdje su i jesu li u resornom Ministarstvu, nakon što je Republika Hrvatska potpisala Hašku konvenciju, u postupcima međunarodnog posvojenja učinjeni propusti, te da se pobrine da do toga više ne dođe, odnosno, da sve uključene institucije prije svega slijede zakonski okvir Republike Hrvatske.

Naposljetku, pozivamo nadležne institucije da se angažiraju oko unaprjeđenja i ubrzanja postupka posvojenja unutar naše države kako bi djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi ostvarila svoje pravo na obitelj, roditeljsku ljubav i skrb, a brojni potencijalni posvojitelji bili u mogućnosti toj djeci pružiti željenu i potrebnu toplinu doma.

Socijaldemokratski forum žena Hrvatske iskreno se nada da će ova situacija potaknuti Vladu Republike Hrvatske da konačno zaštiti tu djecu. Odgovornost je ono što se traži od Vlade kako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo sretno i sigurno djetinjstvo u zdravoj i poticajnoj obitelji – bila ona nuklearna, izvanbračna, jednoroditeljska, istospolna ili pak posvojiteljska. Bez obzira na djetetovu boju kože, očiju, porijeklo, vjeroispovijest.

Prošla su vremena kada su samo plavokosa i plavooka djeca bila poželjna. Ili ipak nisu? Zaštitimo našu djecu!