Milanović na Glavnom odboru: Moramo se suočiti s teretima iz prošlosti kako bismo zaštitili svoje društvene vrijednosti

“Onaj tko želi da se u Hrvatskoj suočimo s teretima prošlosti bit će za, a onaj tko ne želi, pomest će to pod tepih i dati Nijemcima, Austrijancima i Španjolcima, u nadi da se neće dići previše prašine. Nitko od nas nema tih problema, ako žele istinu dobit će istinu”, istaknuo je predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović na današnjem Glavnom odboru osvrućući se na SDP-ovu inicijativu za promjenu Ustava.

U izmjenama zakona Milanović ne vidi alternativu promjeni, odnosno dopuni Ustava “s tih osam riječi”, s obzirom da se, naglasio je, zastara ne može mijenjati zakonom već samo Ustavom.

“Onaj tko ima drugačiju ideju ili prijedlog dobrodošao je, bez ironije, pa ćemo to riješiti zakonom. Nikada ne bismo mijenjali Ustav da to možemo učiniti promjenom zakona za koji treba puno manje podrške i glasova. Baš tako naivni nismo”, ustvrdio je.

Milanović smatra da se u promjenu Ustava mora ići iz ustavnopravnih razloga ako se želi ostvariti politički cilj, a to je da određena najteža kaznena djela ne idu u zastaru. “To je za nas društvena vrijednost, a za one koji su protiv toga nije”, poručio je.

Po njegovim rječima, neke su zapadnoeuropske države više desetaka puta mijenjale Ustav, svaki put iz političkih razloga jer, ocijenio je, nema drugih razloga za promjenu Ustava, pa i ”ad hoc” ako treba da bi se određena vrijednost istaknula ili zaštitila. “Jedino me zanima jesi li ”za” ili ”protiv”, a ako si ”protiv” reci zašto, jer nije razlog da se Ustav ne smije prečesto mijenjati”, rekao je.

Kao što ne vidi alternativu izmjeni Ustava, Milanović ne vidi alternativu ni davanju autocesta u koncesiju.

Možemo se kaže, praviti da nema skupih kredita, ali sve dođe na naplatu, pa i preskupo bojanje tunela, a možemo ići prema bankrotu autocesta ili sklopiti ugovor s onima koji mogu doći do jeftinijih kredita nego hrvatska država.

Svima koji spominju referendum o monetizaciji, Milanović je poručio da njegova Vlada može i odustati od koncesije, ali da će onda netko drugi morati vraćati kredite. Nema rasprodaje, kaže autoceste ostaju u Hrvatskoj, alternativa su jedino financijske nevolje.

Na današnjoj 5. sjednici Glavnog odbora SDP-a, održanoj u sjedištu Stranke, usvojeni su sljedeći zaključci:

1.      Glavni odbor SDP-a podupire unutarstranačka izborna pravila za unutarstranačke Konvencije te ih  smatra poticajnima za stvaranje kadrovskih temelja za buduće lokalne izbore.

2.      Glavni odbor SDP-a usvojio je odluku da se sve Konverncije unutarstranačkih izbora za lokalne organizacije SDP-a drže do kraja studenog ove godine.