Milanović otvorio ECOSY: „Dolazimo iz različitih zemalja, ali ujedinjuje nas želja za slobodom“

U savudrijskom kampu Veli Jože otvoren je 10. ECOSY Summer Camp koji je okupio više od 1.000 aktivista europskih političkih stranaka socijaldemokratskog, socijalističkog i laburističkog predznaka. Mladim socijalistima iz više od 20 zemalja na otvaranju obratio se predsjednik SDP-a i predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović: „Dolazimo iz cijelog svijeta, ali povezuju nas vrijednosti koje dijelimo. Trudimo se proširiti prostor slobode koja nas ujedinjuje. Europa slobode izbora je Europa kojoj želim svjedočiti za deset godina.“

Na otvaranju je govorio i Sergei Stanishev, predsjednik Stranke europskih socijalista (PES), koji je građanima Hrvatske zaželio uspješan posljednji korak na putu u Europsku uniju. Ljetni kamp mladih socijalista Europe trajat će do 20. srpnja, a tijekom trajanja kamp će kao predavači sudjelovati brojni europski i hrvatski dužnosnici među kojima su Hannes Swoboda, predsjednik grupe socijalista i demokrata u Europskom parlamentu; Victor Ponta, premijer Rumunjske; Andreas Schiedler, ministar financija Austrije; Vladimír Špidla, bivši premijer Češke Republike i član Europske komisije te Neven Mimica, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske; Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava; Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova i mnogi drugi.

ECOSY je organizacija koja okuplja socijalističke i socijaldemokratske pokrete mladih Europske unije, središnje i istočne Europe te Sredozemnih zemalja. Forum mladih SDPH, organizator ovogodišnjeg ECOSY Summer Campa, punopravni je član ECOSY-a od 2005. i jedina je organizacija koja je jednoglasno primljena u članstvo.