Mrsić: Iza najava Vlade o reformi plaća u javnim i državnim službama stoje opasne namjere

“Radi se o ishitrenim, opasnim i nestručnim pokušajima Vlade. Bojim se da iza takvih namjera stoje opasne namjere Vlade da se totalno uruši sustav kolektivnog pregovaranja u javnom sektoru, da se uništi uređenje sustava plaća u javnom sektoru, da se politizira javni sustav i konačno, da se smanje plaće u javnom sektoru”, rekao je SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić na današnjoj konferenciji za medije povodom najava Vlade o reformi plaća u javnim i državnim službama.

Mrsić je istaknuo da je jedina stvar u kojoj se možemo složiti ta da je potrebno uspostaviti učinkoviti, jasni, efikasni sustav javne uprave i cjelovit i transparentan sustav plaća u javnom sektoru uz poštivanje kolektivnih ugovora. Međutim, rekao je da se ne možemo složiti s metodama i načinima postizanja tih ciljeva. Najavljuje se približavanje Zakona o državnim službenicima Zakonu o radu, ali se ne vodi računa da to nosi određene pravne posljedice za one koji su već u sustavu, pa time i određene troškove za državni proračun o kojem očito nitko ne vodi računa.

“Što će biti s onim radnicima koji neće prihvatiti nove uvjete? Ti radnici i službenici imaju pravo na otpremnine u slučaju da se ne slože s uvjetima koji im se nude. Tko će to financirati i znaju li u Vladi koliki je to trošak za državni proračun? S druge strane, to može biti jedna od vrlo opasnih podloga za čistku u javnoj upravi, za daljnju politizaciju javne uprave”, istaknuo je Mrsić i upitao Vladu jesu li vodili računa o postojećim kolektivnim ugovorima i kako ih misle izmijeniti.

“Jedino ako pokušaju ponovno krenuti sa Zakonom o uskrati. Kao što znate, u saborskoj proceduri je protuustavni Zakon o uskrati koji je Vlada na pritisak sindikata i javnosti za sada povukla, ali očito je da te namjere ostaju i dalje”, zaključio je Mrsić.

Nadalje, zastupnik Mrsić istaknuo je da ako će doći do ujednačavanja plaća, to znači da će se plaće radnicima smanjivati, a ne usklađivati ni izjednačiti te je rekao da bi Vlada trebala iskazati jasne namjere.

“Pitanje politike plaća u javnom sektoru nije izolirano pitanje, već pitanje koje se treba rješavati u kontekstu cjelokupne politike plaća u Republici Hrvatskoj. Napominjem da je prethodna Vlada već poduzela korake po tom pitanju pa savjetujem ovu Vladu da prouče te dokumente i da na tom tragu nastave dalje”, poručio je Mrsić i rekao da su potrebne brojne simulacije kako bi se kvalitetno osmislio sustav te da on nije tako jednostavan kako u Vladi misle, a ove poruke koje čujemo vode smanjenju plaća u javnom sektoru, kršenju kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga, a u konačnici, tešku politizaciju javne uprave.

Na kraju je zastupnik Mrsić postavio pitanje što je s pregovorima o dodatku na staž i pregovorima oko povećanja plaća temeljem porasta BDP-a. Na to nismo dobili odgovor jer Vlada nije imenovala pregovarački odbor, imenovala je samo svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću.

“Previše je pitanja da bismo mogli dati prolaznu ocjenu za najavu ove reforme, koja zapravo i nije reforma, nego očito pokušaj da neki opet zarade na analizama koje su već više puta napravljene. Potrebno je nastaviti reformu, ali s jasnim ciljevima, jasnim putevima i jasnim rezultatima”, zaključio je Mirando Mrsić.