Mrsić i Varga: Povećanje cijene dopunskog osiguranja udar je na socijalnu sigurnost građana

“Smisao povećanja cijene trebao bi biti povećanje razine usluge, a ne krpanje troškova na štetu velike većine građana. Povećanjem participacije za dopunsko zdravstveno osiguranje neće doći do povećanja kvalitete zdravstvene usluge, a mjera će smanjiti standard građana i još pri tome na štetu dostupnosti zdravstvenog sustava”, poručili su SDP-ovi saborski zastupnici Mirando Mrsić i Siniša Varga na danas održanoj konferenciji za medije.

Zastupnik Mrsić istaknuo je da će takva politika koja se sada najavljuje samo još više povećati socijalnu nejednakost građana te da se time vraćamo u politiku devedesetih. “Vlada zaboravlja da velika većina građana prima plaću manju od prosječne, da velika većina građana još uvijek ne prima plaću redovito, da i dalje postoji rad na crno i da umirovljenici imaju male mirovine i da je za njih ovih 19 kuna povećanja participacije za dopunsko zdravstveno osiguranje jako puno”, poručio je Mrsić.

“Hrvatska mora biti i ostati socijalna država, a to podrazumijeva da reforme ne smiju ugroziti socijalnu sigurnost građana. Samo će zdravi radnici biti i produktivni radnici. Ako si ne mogu priuštiti zdravlje kao temeljno ljudsko pravo, kako mislimo graditi Hrvatsku kao socijalnu državu?”, zaključio je Mirando Mrsić.

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar zdravlja Siniša Varga naglasio je da kroz najavljeni nadstandard, povećanje cijene dopunskog osiguranja te kroz izrazito liberalan odnos prema dopunskom radu liječnik vidi opasnost za opstanak javnog zdravstvenog sustava. “To urušavanje našeg javnog zdravstva i stvaranje ubožnica od naših bolnica put je prema pravoj privatizaciji zdravstva i politici da samo bogati imaju pravo na zdravstvenu skrb, a da se siromašni moraju snaći”, istaknuo je Varga i još jednom poručio da je čvrst stav SDP-a bio i ostao da kvalitetna zdravstvena skrb mora biti jednako dostupna svim građanima te da liječnici i sve ostalo medicinsko osoblje mora prvenstveno biti orijentirano javnom sustavu.

“Prema našim izračunima nema razloga za povećanje participacije građanima. Vidimo da se ova Vlada itekako ljulja, nitko s nikim ne razgovara, svi su međusobno u svađi. Ako i donesu ovakvu odluku, poništit ćemo ju ako dođemo u poziciju da preuzmemo odgovornost za vođenje Hrvatske”, zaključio je Varga.