Nacrt programa “Za dobro društvo” predstavljen u Osijeku i Slatini

Nacrt novog programa SDP-a „Za dobro društvo“ danas je predstavljen u Osijeku i Slatini.

Predsjednik stranke Davor Bernardić se na početku osvrnuo na današnji sramotni zaključak Vijeća za suočavanje s prošlošću koje je donijelo zaključak kako je ustaški pozdrav  „Za dom spremni“  protuustavan, ali ipak dopustiv u iznimnim situacijama.

“Danas je Vijeće za suočavanje s prošlošću donijelo sramotan zaključak kojim je ustaški pozdrav „za dom spremni“ postao dopustiv u iznimnim situacijama. To znači da će taj pozdrav biti vidljiv na samo nekoliko kilometara od Jasenovca. Najoštrije osuđujemo ovu odluku kojom Plenković i Vlada dopuštaju da se na spomen-obilježjima HOS-a u javnom prostoru interpolira službeni pozdrav nacističke i fašističke NDH. Još jednom se dopušta da ustaštvo te poražene i pogubne ideologije na najperfidniji način uništavaju hrvatsko društvo. Kao i uvijek kada u državi dođe do ozbiljnih problema koje ne znaju riješiti, kada se ne provode reforme i kad nema nikakvih planova za budućnost ove zemlje, vladajući nas vuku u prošlost.”

Bernardić je u Osijeku i u Slatini rekao kako se novim programom i Statutom u SDP-u mijenja način dosadašnjeg funkcioniranja stranke, redefiniraju vrijednosti, ali i donosi novi smjer za Hrvatsku.

“Želimo privući nove članove, vratiti aktivističku komponentu. Promjene nikad nisu jednostavne, ali ponosni smo na sve iskorake koje smo napravili i koji će mijenjati ne samo SDP, nego i cjelokupnu hrvatsku politiku. Želimo vratiti vjeru u državu koja će osigurati jednakost šansi, državu jednaku za sve, a ne samo za ortake i njihovu djecu. Hrvatsku bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.”

Bernardić je rekao kako Slavoniju svakog dana napusti 15 ljudi, dok je njih 60.000 Hrvatsku napustilo samo u posljednjih godinu dana.

“Naša odgovornost kao socijaldemokrata jest ponuditi svoje rješenje. Zato smo kao stranka izišli s Planom za mlade. Osmislili smo set mjera kojima želimo zaustaviti masovno iseljavanje. Predložili smo reformu radnog zakonodavstva kako bi mladi lakše došli do posla, ali i lakše do stana kroz poticajnu stambenu štednju, sufinanciranje najma, oslobođenje komunalnog doprinosa za mlade obitelji pri kupnji prve nekretnine, gradnju stanova za najam od strane lokalne samouprave, oslobođenje doprinosa za mlade do 35.godine. SDP ima još niz drugih mjera. Ova zemlja nema vremena čekati.”

Komentirao je i situaciju oko Agrokora, podsjetivši pritom na SDP-ov plan za spas tog koncerna u pet točaka, ali i uvjet da premijer smijeni potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić.

“Bez njezinog odlaska nema nagodbe, pogotove ne one donesene na pošten i transparentan način.”

Na tribini u Osijeku sudjelovali su, osim predsjednika stranke, i neki od istaknutijih SDP-ovaca te predsjednici županijskih i općinskih organizacija stranke poput Marija Milinkovića, predsjednika Županijske organizacije SDP-a Vukovarsko-srijemske županije, Biljane Gaće, predsjednice Foruma mladih SDP-a Hrvatske, zamjenika gradonačelnika Osijeka Borisa Piližote.

Radnom sastanku u Slatini nazočili su član Glavnog odbora i predsjednik ŽO  Virovitičko-podravske županije Mate Vukušić i predsjednica GO SDP-a Slatina Ksenija Plantak.