Nura Ismailovski u Europskom parlamentu o pravima Roma

Šest milijuna Roma postalo je građanima Europske unije u proteklom desetljeću, slijedeći dva kruga proširenja. Zaštita i promicanje ljudskih prava Roma i rješavanje njihovih ekonomskih i socijalnih problema zato su u središtu zanimanja Europske unije, a posebice Europskog parlamenta, u kojemu je 23. ožujka predstavljena knjiga “Romi: europska manjina”, u izdanju Grupe progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom Parlamentu (S&D grupa).

Svoja su razmišljanja i preporuke u knjizi iznijeli brojni stručnjaci i političari, među kojima i predsjednik S&D grupe Martin Schulz, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, George Soros, slovačka zastupnica Monika Flašikova-Benova i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Među uglednim govornicima na predstavljanju knjige bila je i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Nura Ismailovski. Nezavisna zastupnica s liste SDP-a govorila je o hrvatskom pristupu kreiranju politike prema nacionalnim manjinama te o svojim iskustvima političarke romskog porijekla. Ismailovski se osvrnula na pozitivne, ali i brojne negativne primjere iz svakodnevnog i političkog zivota u kojima su nacionalne manjine akteri.

Nura Ismailovski sudjelovala je i u radu transatlantske konferencije o manjinama i političkom vodstvu, koju su zajednički organizirali europarlamentarci i kongresnici iz SAD-a. Predstavljajući hrvatska iskustva u uključivanju predstavnika manjina u procese političkog odlučivanja, Ismailovski je pozitivnim ocijenila i najnovije izmjene ustava RH.