O radnim i socijalnim pravima u Njemačkoj

Zadaci i nadležnost radnih sudova te ostvarivanje socijalnih prava za vrijeme nezaposlenosti u Njemačkoj okupili su zainteresirane na predavanjima koja su, u organizaciji Savjeta SDP-a za rad i sindikate, u petak, 18. rujna u središnjici SDP-a održali Michael Hellmann, glavni pravnik njemačkog Sindikata prehrane i ugostiteljstva i sudac porotnik Vrhovnog radnog suda Njemačke te Klausa Jessolata, iz istog sindikata.

Ekonomska i financijska kriza uzdrmala je tržišne odnose i svijet rada mnogih država, tako i Njemačke. No, prava radnika i brzina te kvalitet rješavanja radnih sporova ondje još uvijek su uzorni. Hellmann je uvodno govorio o ustroju radnih sudova u Njemačkoj, potom o njihovoj nadležnosti te postupcima. Jessolat je predstavio sustav socijalnih, zdravstvenih i prava za vrijeme nezaposlenosti u Njemačkoj, a u raspravi koja je uslijedila otvorila su se pitanja odnosa socijaldmeokratskih stranaka i sindikata, politike prema radničkim pravima, socijalnoj Europi i slično.