Obilježavanje 30 godina SDP-a

U povodu 30. godišnjice SDP-a u ponedjeljak 2. studenog 2020. godine održat će se svečana sjednica Predsjedništva SDP-a i digitalni okrugli stol u središnjici stranke na Iblerovom trgu.

Prije same sjednice, izaslanstvo SDP-a položit će cvijeće i zapaliti svijeće na grobu prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana i Borisa Šprema u 9:30 sati.

Polusatnom programu na Iblerovom trgu, koji počinje u 11:00 sati, prisustvovat će ograničeni broj sudionika, sukladno epidemiološkim mjerama i odlukama o okupljanjima u zatvorenom prostoru. Na samu svečanost su pozvani, između ostalih, bivši predsjednici SDP-a Zoran Milanović i Davor Bernardić, bivši istaknuti dužnosnici poput Željke Antunović i Gordane Sobol, kao i dugogodišnji dužnosnici u svojim lokalnim sredinama poput Vojka Obersnela i Zlatka Komadine. Svečanosti bi trebala nazočiti i gospođa Dijana Pleština, udovica Ivice Račana.

Samu svečanost građani će moći pratiti uživo putem službenog Youtube kanala i Facebook stranice SDP-a.

U 12:00 sati održat će se i okrugli stol pod naslovom “30 godina SDP-a: u potrazi za socijaldemokracijom”. Uvažavajući epidemijski kontekst, rasprava će se odvijati online, te će se prenositi na gore navedenim kanalima.

Uvodna izlaganja održat će Neven Šantić, autor kronike tri desetljeća djelovanja stanke, Dragan Bagić i Mislav Žitko s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Iva Ivšić iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista koja sve to vrijeme prati SDP-ov rad te Andrija Henjak, dekan Fakulteta političkih znanosti.

Namjera okruglog stola je izbjeći primamljivu prigodu za podizanje unutarstranačkog morala, devastiranog izbornim neuspjesima, političkim stranputicama i unutarnjim sukobima. Umjesto toga, namjera nam je inicirati kritički osvrt na tih 30 godina. Pokušati vidjeti što tu, jednostavno, nije bilo u redu — umjesto da prešućujemo sporne i veličamo momente kojih bismo se rado sjećali u namjeri da, s prigodnim ponosom, zaključimo: “SDP je ipak velika stranka”. Velika je, naime, točno onoliko, koliko je spremna uočiti vlastite probleme i pogreške, ma koliko one bile velike.

Uostalom, niti tadašnja Stranka demokratskih promjena nije imala previše razloga za slavlje. “Za sve nas ovdje ovo je prvi kongres naše Partije u opoziciji”, rekao je Račan, odmah dodajući da je to ujedno i “prvi kongres na kojemu nitko nije zbog vlasti i privilegija što proistječu iz nje. Ovo je prvi kongres Partije na kojemu smo samo iz političkih uvjerenja”.

Podvrgnuti bespoštednoj kritici 30 godina političke i organizacijske povijesti dobrog dijela hrvatske ljevice, uključujući i ta uvjerenja o kojima je govorio njen prvi predsjednik, naravno, nije moguće u jednoj relativno kratkoj raspravi. Uz događaje čiju turbulentnost često nadmašuju samo previranja koja su uslijedila, razdoblje o kojem je riječ karakteristično je i za krizu institucionalne socijaldemokracije gotovo svugdje u svijetu. Unatoč tome, jačanje desnice i potreba za modernom politikom smanjenja nejednakosti obavezuju nas da putem nekoliko politoloških, historiografskih, političko ekonomskih i novinarskih analitičkih uvida barem označimo prostor za buduća istraživanja.

Pozivamo vas da pratite okrugli stol, postavljate pitanja koja ćemo prenijeti panelistima i komentirate ovu raspravu. Poslije približno sat trajanja predvidjeli smo kratku stanku, a očekujemo završetak drugog dijela oko 14 sati i 30 minuta.