Odbačen pokušaj postavljanja “zidova” na granicama EU. Matić: HDZ pravi budale od Hrvata u BiH!

Europski parlament je u srijedu odbacio smjernice proračuna EU-a za 2024. zbog točke o ulaganju u infrastrukturu na vanjskim granicama Unije koja je suprotstavio pučane i desne grupe sa socijaldemokratima i zelenima koji tvrde da bi se time Parlament založio za gradnju zidova na granicama.

“Klub S&D odbacuje pokušaj desničarskih zastupničkih klubova da u tekst uključe izgradnju zidova i ograda protiv migranata na vanjskim granicama Unije novcem iz proračuna EU”, objavili su socijademokrati uoči glasovanja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

HDZ-ov eurozastupnik Karlo Ressler je na svom Twitter računu prozvao hrvatske kolege iz kluba socijaldemokrata da su “ponovno jeftine ideološke hirove stavili ispred sigurnosti hrvatske granice i teritorija”.

SDP-ov eurozastupnik Predrag Fred Matić odgovorio je predbacivši kolegama iz HDZ-a da im je objava “licemjerna”.

“Ne želim imati posla s pojedincima ali ću vrlo rado komentirati sadržaj licemjernog tvita koji je objavio HDZ. Još jednom prave budale od svih svojih simpatizera ali i od građana hrvatske nacionalnisti u BiH. Naime, oni optužuju kako SDP nije glasao da se žica za vanjske granice financira EU novcem dok su oni glasali da se to uradi i još jednom zabili nož u leđa Plenkoviću koji je nedavno rekao da žice prema BiH neće biti. Naravno da HDZ tumači da je moguće provesti žicu od Save do Tomislavgrada ali sve ostale zemlje članice traže da se žica povuče do Neuma jer su to vanjske granice EU-a. Kako će HDZ objasniti građanima BiH, posebno Hrvatima da su upravo glasali da se ta žica financira novcem EU-a ali su po starom dobrom običaju krivnju prebacili na SDP. Ne sumnjam da će kod njihovih birača takvo obrazloženje proći. Ovu izjavu dajem istine radi, da se vidi tko se zalaže za interese građane BiH. U Mostaru im obećavaju da žice biti neće a iz Bruxellesa im šalju kamione sa žicom”, rekao je Matić za Hinu.