Osnovan Forum seniora SDP-a Klanjec

U Klanjcu je osnovan Forum seniora SDP-a, koji ima 24 člana. Na osnivačkoj konvenciji za predsjednika je izabran Milan Husnjak, dugogodišnji klanječki veterinar, a za potpredsjednicu je izabrana Marija Antolić, dugogodišnja predsjednica Likovne udruge Klanjec.

Na skupu je Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske, u svom pozdravnom govoru govorio o SDP-ovom prijedlogu Zakona o mirovinama po kojem će mirovine u slijedeće 4 godine biti povećane za 50 %, odnosno prosječna mjesečna mirovina u Hrvatskoj će biti povećana sa sadašnjih cca 500 na 750 eura. Jedan od ključnih poticaja za organiziranje klanječkih starijih osoba članova SDP-a ali i nečlanova a koji podržavaju SDP bio je sve gori ekonomski i socijalni položaj umirovljenika jer kupovna moć umirovljenika pada svakodnevno na očigled sviju.

Glavni razlog velikog pada kupovne moći je inflacija i velika poskupljenja hrane koja čini oko 50 % potrošnje penzije kod penzionera. U javnom prostoru stalno se polemizira o visini penzija, no pravi indikator ekonomskog položaja umirovljenika je kupovna moć i o tome piše Global Retirement index sastavio je popis država koje pružaju optimalne uvjete za život umirovljenika. Analizirane su različite kategorije u svakoj zemlji, uključujući visinu mirovina, zdravstvenu zaštitu, kvalitetu okoliša i opće životne uvjete umirovljenika. Prema kriterijima koji su uzeti u obzir, čini se da je najugodniji umirovljenički život rezerviran za Norvešku, koja ponosno zauzima prvo mjesto. Uostalom njihov umirovljenički fond naslonjen je velikim dijelom na dioničke udjele u njihovim prebogatim naftnim kompanijama. Slijede Švicarska, Island, Irska, Australija, a nakon tih prvih pet dalje do dvadesetog mjesta poredale su se: Novi Zeland, Luksemburg, Nizozemska, Danska, Češka, Njemačka, Finska, Švedska, Austrija, Kanada, Izrael, Južna Koreja, SAD, Velika Britanija i Belgija.

Tu bismo i stali s nabrajanjem da se na 21. mjestu nije našla nama susjedna Slovenija, koja je ostvarila izvrstan plasman, dok su od naših susjeda još Italija na 31., a Mađarska na 32. mjestu. Dakle, Slovenija je ispred njih, baš kao i ispred jednog Japana koji je odmah iza nje (22.), kao i Francuske (24.) ili Singapura (27.).

Od europskih država najlošije se plasirala Grčka, na posljednjem, 40. mjestu, ali ipak među najboljim državama za život umirovljenika. A Hrvatske među tih 40 država s dobrim životom umirovljenika nema. Ona je u društvu sa Srbijom, BiH i ostalim bivšim jugoslavenskim državama osim Slovenije, gdje su penzioneri kriminalno opljačkani, kako u pretvorbi društvenog u privatno, tako kroz dugogodišnje loše mirovinske politike.