Petrinja i Banovina više neće biti “slijepo crijevo” Hrvatske

Kako ostvariti bolji život u boljoj Hrvatskoj kroz Plan 21, građanima Petrinje su, ujedno se i predstavljajući, u prepunom Hrvatskom domu govorili kandidati s liste Kukuriku koalicije u VI. izbornoj jedinici u srijedu, 16. studenoga. Kroz izlaganja 11 kandidata najčešće se govorilo o tri temeljna stupa na kojima počiva program: veća proizvodnja i zaposlenost kroz stvaranje novih vrijednosti, zatim smanjenje državne potrošnje uz učinkovitiju upravu, te promjena sustava vrijednosti.

“Predbacivali su nam crvenu opasnost, a ova se zemlja crveni od srama, pljačke i prevara. To je temeljna civilizacijska razlika između aktualne i buduće vlasti. Ovakvu Hrvatsku kakvu smo dosad imali više nitko ne želi. Petrinja i Banovina, kao i ostali hrvatski krajevi, decentralizacijom više neće biti slijepo crijevo”, poručila je burno pozdravljena koordinatorica, prva na listi Kukuriku koalicije u VI. izbornoj jedinici liste Marina Lovrić Merzel (SDP).

Drugi na listi, mr. sc. Neven Mimica (SDP) koji je do Petrinje došao unatoč gustoj magli, izrazio je uvjerenje kako će se 4. prosinca magla sigurno razići. Okupljenim je građanima potvrdio kako opcija Kukuruku koalicije ima i kvalitetan plan i sposobne ljude, pa izbor neće biti težak. Napomenuo je kako pravi posao Hrvatske za ravnopravno članstvo u EU tek počinje.

“Svrha je države i politike da nam svima bude bolje, a ne samo nekim političarima. Zbog toga je nužno da se obustavi teror i ovisnost dosadašnje Vlade nad građanima koji su postali ovisni”,  rekao je Boris Blažeković (NHS).

Da je za bolju Hrvatsku nužno mijenjati svaki segment društva, spomenula je Vesna Fabijančić Križanić (SDP). Uvjerena je da Kukuruku koalicija to zna i može, te da je došlo vrijeme da građani na izborima napokon kažu: “Dosta!”

“Iako nas je na listi pet saborskih zastupnika, malo smo dosad u Saboru mogli učiniti. Međutim, sada će se naši predstavnici pojaviti u novoj ulozi i spremni smo preuzeti tu odgovornost. Međutim, u izborima treba biti oprezan jer je samo u ovoj izbornoj jedinici čak 29 izbornih lista, a na mnogima od njih su probisvjeti koji gledaju samo svoj interes”, upozorio je Goran Beus Richembergh (HNS).

Kandidat Šime Lučin (SDP) je ocijenio kako je vrlo važno izaći na izbore jer je riječ o dosad najvažnijim izborima. Kako je rekao, “sada je biti ili ne biti za Hrvatsku”. Zaključio je kako Plan 21 nudi Hrvatsku u čijem će središtu biti čovjek.

Gradonačelnik Ivanić Grada Boris Kovačić (SDP) i načelnica Općine Križ Ivana Posavec Krivec (SDP) zauzeli su se za decentralizaciju, koja jedina može donijeti boljitak jedinicama lokalne samouprave. Ustvrdili su da oni koji vode županije, gradove i općine najbolje znaju kako iskoristiti razvojne mogućnosti i druge prednosti vlastite sredine.

Na mogućnost korištenja dosad zanemarenih prirodnih vrijednosti upozorio je mr. sc. Zoran Vasić (SDP), napomenuvši kako je nedopustivo da se koristi samo trećina poljoprivrednog zemljišta, te da pola potreba za hranom podmirujemo uvozom. “Očigledno je vlast pogodovala uvozničkim lobijima”, zaključio je Vasić.

Mario Cvitan (HSU) napomenuo je kako je mirovinsku reformu moguće provesti jedino snažnijim gospodarskim razvojem. Smatra da Kukuriku koalicija može preuzeti odgovornost i za tako velike projekte.

Da u Planu 21 nisu zaboravljeni ni problemi mladih podsjetio je Dan Špicer. Novim programom obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja, rekao je, “mladima se može vratiti već uništena budućnost”.