Picula o kampanji: Vjerski osjećaji se zloupotrebljavaju i pretvaraju u političke parole

Kandidat za Europski parlament SDP-a Tonino Picula gostovao je u emisiji N1 Studio Uživo gdje je razgovarao o nadolazećim europskim izborima i pozivanju desnice na kršćanske vrijednosti EU-a tijekom izborne kampanje.

“Prije svega pozdravljam stav Hrvatske da građani izađu na te izbore jer i mi smo dio Europske unije i mislim da će svatko tko bude izabran s većim brojem glasova imati puni politički legitimitet. Treba podsjetiti da smo mi vjerojatno posljednja većinski katolička zemlja koja je ušla u Europsku uniju”, rekao je Tonino Picula.

“Treba prije svega dokinuti predrasudu da su izbori za Europski parlament važni prije svega političarima. Budući da Katolička crkva, Hrvatska biskupska konferencija, kao i svi društveni protagonisti djeluju u okviru određenog vrijednosnog sustava oni kao takvi preferiraju određene kandidate”, rekao je komentirajući pressicu HBK koja se održala u srijedu.

Oni kažu da podržavaju kandidate koji se ne zauzimaju za pobačaj kao temeljno ljudsko pravo.

“Ništa novo od Katoličke crkve, no kad bi to bio imperativni mandat Hrvatska ne bi izgledala ovako kako izgleda danas. Crkva ne može nego zagovarati svoje poslanje izričući jasne političke stavove.”

“Socijalna doktrina Katoličke crkve je nešto na čemu sam ja školovan. To je jedna evolucijska nit koja je prisutna kod nas dugo, dugo godina. Crkva penetrira u razne oblike društvenosti i političkog ponašanja i sve je dobro dok postoji ta jasna linija razgraničenja između Crkve i demokratskih institucija. Građani jasno osjećaju kad se politika klerikalizira, crkvenost politizira”, rekao je Picula.

“Države na Zapadu već desetljećima bilježi slabljenje utjecaja vjerskih zajednica na političko raspoloženje građanstva. U Hrvatskoj nemamo tu razinu svjesnosti o potrebi odvajanja Crkve od države, ali mislim da idemo tim putem.”

Komentirajući kandidate stranaka s desne strane političkog spektra, rekao je: “Kad su očevi, osnivači Europske unije projekt praktički crtali na stolu, nisu imali pred očima obnovu neke Katoličke lige u okviru EU. Prije svega su to bili izuzetni političari koji su htjeli prevladati podjele na kontinentu. Tim europskim projektom su otvorili prostor pluralizmu, demokratsko društvo koje neće osporavati pravo na ikakav identitet, ali svoditi EU na organizaciju koja je vremenom izgubila kršćanski identitet je naprosto vrlo plitko shvaćanje”, govori Picula.

“Mislim da kolege koji govore o promjeni temeljnih dokumenata EU na taj način, zapravo manipuliraju biračima”, zaključio je SDP-ov kandidat za Europski parlament.